TRUDNOĆA

40 magičnih sedmica

Kako i kada se formiraju bebini organi? Kojim tempom raste?

U 38. Sedmici beba je spremna za porođaj. Ilustracija

"Bebe i mame"

22.5.2019

Od oplodnje do 12. sedmice trudnoće plod se naziva embrij. Embrij se nalazi u maternici, a ćelije koje se nalaze sa vanjske strane razvijaju izraštaje poput pipaka da bi se povezale s krvlju koju treba osigurati majka.  

Unutrašnji sloj ćelija obrazuje prvo dva, a kasnije tri sloja, a iz svakog od njih diferencira se drugi organski sistem - iz jednog se razvije mozak i centralni nervni sistem, koža, oči i uši, iz drugog pluća, želudac i crijeva, a iz trećeg srce, krv, mišići i kosti.

Oko pete sedmice na dijelu embrija od kojeg će postati leđa formira se neuralna cijev iz koje će nastati mozak i kičmena moždina.

- 6. SEDMICA - Formiraju se bebina glava i mozak. Na ultrazvuku se mogu vidjeti otkucaji srca. Na glavi se naziru rupice iz kojih će se razviti uši, kao i zadebljanja koja će postati oči.

Beba ima tijelo, osnovu mozga i četiri pupoljka od kojih će nastati ruke i noge. Formiraju se usta i vilica. Beba je duga šest milimetara!

- 7. SEDMICA - Bebino srce je podijeljeno na lijevu i desnu komoru, vidljivi su pupoljci nogu i ruku sa mjestima gdje će biti prsti. Razvili su se primarni vazdušni putevi.

Glava je mnogo veća od tijela. Razvijaju se očna sočiva, nozdrve, gušterača i bronhije. Beba je veličine zrna graška - osam do 10 milimetara.

- 8. SEDMICA - Formira se lice, oči se bolje vide i postoje usta. Nazire se i vrh nosa.

Najvažniji organi su već formirani - srce, mozak, pluća, bubrezi, jetra i crijeva. Počinju se granati bronhije.

Srce kuca sa 160 otkucaja u minuti. Formirane su oči i uši, a beba može otvarati usta. Noge i ruke se miču i izdužuju, a beba dobija laktove.

Na ultrazvučnom pregledu mogu se vidjeti pokreti glave i tijela. Počinju se obrazovati crijeva. Sada je beba duga oko 25 milimetara.

- 9. SEDMICA - Vidi se vanjsko uho, počinju se formirati kosti i hrkavice, ruke i noge rastu brzo i razvijaju se i prsti na nogama i rukama. Šake i prsti na rukama vidljiviji su od stopala i prstiju na nogama.

Crijeva počinju izlaziti iz pupčanika i sele se u stomak, jer tijelo raste i ima više mjesta. Beba se pokreće mnogo jasnije. Od tjemena do kraja kičme duga je 30-tak milimetara, a teška tri grama.

- 10. SEDMICA - Embrij počinje ličiti na pravog čovjeka. Razvijeni su prsti na rukama i nogama, kao i većina velikih zglobova - laktovi, rame, koljeno, zglobovi na rukama i nogama. Beba pliva u maternici. Dužina bebe je 35 milimetara, a težina pet grama.

- 11. SEDMICA - Završava se razvoj svih glavnih organa i dolazi period u kojem je dijete osjetljivo. Beba ulazi u period brzih promjena i za nekoliko sedmica dužina će se udvostručiti.

Formiraju se jajnici i testisi, a razvijaju se i vanjski spolni organi, ali je čak i na dobrim ultrazvučnim aparatima teško sa sigurnošću reći da li je beba djevojčica ili dječak.

Glava je još nesrazmjerno velika - čini polovinu tijela. Kapci su zatvoreni, počinje cirkulirati krv između bebe i maternice. Posteljica počinje vršiti svoju funkciju ishrane putem majčine krvi. Dužina bebe od tjemena do kraja kičme je oko 55 milimetara, a težina bebe 10 grama.

- 12. SEDMICA - Ebmrij postaje fetus. Beba je potpuno formirana, ima sve organe, mišiće, udove i kosti - od sada do rođenja samo raste i sazrijeva. Glava postaje okrugla.

Vidi se i kičma, ruke i noge, prsti na nogama i rukama potpuno su razdvojeni. Na prstima ruku i nogu počinje razvoj noktiju.

Bebini bubrezi počinju stvarati i izlučivati mokraću. Mišići u zidu crijeva počinju vježbati pokrete koji služe za varenje hrane.

Hipofiza počinje stvarati hormone. Dužina bebe od tjemena do kraja kičme je oko 65 mm, a težina 18 grama.

- 13. SEDMICA - Lice sve više liči na pravo lice jer se oči približavaju, a uši se pomjeraju na uobičajena mjesta. Usporava se rast glave. Crijeva se povlače dublje u tijelo, jetra luči žuč, a pankreas proizvodi inzulin.

Dužina bebe od tjemena do kraja kičme je 75 mm, a težina 30 grama.

- 14. SEDMICA - Beba je elastičnija i može pomjerati glavu, usta, ruke, zglobove, noge i stopala, čak i prste na nogama. Vrat je duži i jači, otkucaji srca jasniji. Oči se i dalje razvijaju i pomjeraju, a uši su sve bliže svojoj konačnoj destinaciji.

Posteljica postaje sve važnija, kako za ishranu djeteta, tako i kao prepreka nekim infekcijama. Još se razvijaju spoljni spolni organi. Dužina bebe od tjemena do karlice je 80 - 85 mm, a težina 60 grama.

- 15. SEDMICA - Bebine kosti postaju sve čvršće, lice dobiva konture, rastu obrve i trepavice. Koža je tanka i prozirna. Po koži se javljaju fine, a tanke dlake. Noge su sada duže od ruku, a dužina bebe od tjemena do karlice je 10-12 cm, dok je težina 80 grama.

- 16. SEDMICA - Oči su na svome mjestu i razvijaju se reflksi poput treptanja. Počinju se razvijati pluća - period od sada do sredine petog mjeseca najvažniji je period za razvoj pluća.

Noge su duže nego ruke i beba često pomiče i noge i ruke. Beba mokri u amnionsku tečnost svakih 40-45 minuta. Formiraju su linije na koži prstiju, pa dijete već ima svoje otiske.

Na nervima se stvara mijelin, koji ubrzava prijenose impulsa kroz nervni sistem. Cirkulacija postaje funkcionalna. Dužina bebe je 14-16 cm, a težina 90 grama.

- 17. SEDMICA - Razvijaju se uši, dijete postaje osjetljivije na zvuk i čuje vaše srce. Oči su upravljene sasvim naprijed. Ako je beba dječak, počinje se razvijati prostata. Dužina bebe je 21 cm, a težina 140 grama.

- 18. SEDMICA - Beba počinje dobivati masno tkivo ispod kože, koje će do momenta rođenja činiti oko 3/4 ukupne težine djeteta. Na ultrazvuku se vidi da beba sisa, guta i trepće. Kod ženskih beba formira se matermica. Dužina bebe je oko 20 cm, a težina 200 grama.

- 19. SEDMICA - Ranije se beba mjerila od tjemena do trtice, a sada se mjeri od glave pa do pete. Rast u dužinu se malo usporava, ali na težini i dalje dobiva ubrzanim tempom.

Ako nosite djevojčicu, u njenim jajnicima nalaze se primitivne jajne ćelije. Mliječni zubi su razvijeni. Beba može čuti jake zvuke iz vanjske sredine. Dužina bebe je oko 23 cm, a težina 230 grama.

- 20. SEDMICA - Sada ste na pola trudnoće i beba polovinu vremena spava, a polovinu vremena je budna. Počinje brzi razvoj mozga, koji će trajati do pete godina života djeteta. Počinje se javljati kosa. Dužina bebe je 25 cm, a težina 280-300 grama.

- 21. SEDMICA - Faza brzog rasta usporava, srce jača i noge dobivaju proporcije kakve će imati nakon rođenja. Sluh je sve bolje razvijen. Beba je duga 28 cm i teška 370 grama.

- 22. SEDMICA - Beba je vitka, ali odlično razvijena. Kapci i obrve su formirani, a mozak se počinje ubrzano razvijat, kao i nervne ćelije. Dužina bebe je oko 30 cm, a težina 420 grama.

- 23. SEDMICA - Tijelo postaje proporcionalno s glavicom. Počinje se stvarati mekonij, prva stolica. Maleno je sada dugo oko 31 cm i teško 480-500 grama.

- 24. SEDMICA - Bebino tijelo se popunjava. Usta i usne postaju osjetljivije, oči reagiraju na jak izvor svjetlosti, a počinju se otvarati nozdrve. Dužina bebe je 30-32 cm, a težina 550-600 grama.

- 25. SEDMICA - Beba štuca u stomaku. Duga je 32-34 cm, a teška 650-700 grama.

- 26. SEDMICA - Počinje se razvijati plućno tkivo. Pluća počinju lučiti smjesu koja prekriva unutrašnjost plućnog tkiva i omogućava širenje tokom disanja.

Poboljšavaju se funkcije sisanja i gutanja. Dužina bebe je oko 34 cm, a težina 700-800 grama.

- 27. SEDMICA - Mozak nastavlja svoj brzi razvoj, a pluća svoje sazrijevanje. Kapci su dobro razvijeni i dijete može otvoriti oči. Dužina bebe je 36 cm, a težina 800-900 grama.

- 28. SEDMICA - Beba ima obrve i trepavice, raste joj kosa, kapci su otvoreni, a oči formirane. Mozak kontrolira ritmične disajne pokrete i tjelesnu temperaturu.

Tijelo je sve više zaokrugljeno, a koža sve manje naborana. Tonus mišića se povećava. Pluća mogu praviti disajne pokrete. Beba može prepoznati vaš glas.

Koštana srž potpuno preuzima stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Dužina bebe je 35-37 cm, a težina 1.000 grama.

- 29. SEDMICA - Beba zauzima većinu prostora u vašoj maternici. Težina bebe je oko 1.100-1.150 grama, a dužina 38 cm.

- 30. SEDMICA - Kapci se otvaraju i zatvaraju, rastu nokti na nogama. Raste količina masnog tkiva ispod kože i dijete počinje ubrzano dobivati na težini.

Sada je već moguće da je zauzela pravi položaj u stomaku - s prekrštenim rukama i nogama. Povećava se veličina glave, jer sve veći mozak oblikuje lobanju. Težina bebe je 1.200-1.350 grama, a dužina 37-39 cm.

- 31. SEDMICA - Rast počinje usporavati, ali se mozak i dalje ubrzano razvija. Sazrijevanje nervnih ćelija i njihovih završetaka je završeno i beba može osjetiti dodir i bol.

Jedini organ koji se još treba razvijati su pluća. Ako je beba dječak, testisi se počinju spuštati u skrotum. Dužina bebe je 40 cm, a težina 1.400-1.500 grama.

- 32. SEDMICA - Svih pet čula su funkcionalna, nokti na nogama su formirani, a kosa nastavlja rasti. Uskoro će se većina beba namjestiti tako da im je glava u vašoj karlici i na taj način počinje priprema za porođaj.

Oči su otvorene tokom budnog stanja, a zatvorene dok spava. Dužina bebe je 40-41 cm, a težina 1.600-1.700 grama.

- 33. SEDMICA - Nastavlja se ubrzani rast mozga. Bebina pluća su i dalje nezrela, ali beba sve više vježba disanje. Težina bebe je 1.800 grama, a dužina oko 42 cm.

- 34. SEDMICA - Pluća sazrijevaju, razvija se imunitet, a kod dječaka se testisi spuštaju u skrotume. Težina bebe je 2.000 grama, a dužina 42-43 cm.

- 35. SEDMICA - Dijete ubrzano dobiva na težini. Potkožno masno tkiva u nogama i rukama se nagomilava. Težina bebe je 2.150-2.300 grama, a dužina 44 cm.

- 36. SEDMICA - Beba je gotovo spremna za život. Glavica se počinje spuštati niže u karlicu, pripremajući se za porođaj. U crijevima se nagomilava određena količina stolice, koja će se osloboditi ubrzo nakon rođenja. Težina bebe je 2.300 -2.600 grama, a dužina 45-46 cm.

- 37. SEDMICA - Pluća su gotovo spremna za izlazak iz maternice. Težina bebe je 2.800-3.000 grama, a dužina 47 cm.

- 38. SEDMICA - Beba je spremna za porođaj. Obimi glave i stomaka su podjednaki. Beba u ovom periodu može dobivati i do 25 grama dnevno. Težina bebe je 3.000-3.200 grama, a dužina 48 cm.

- 39. SEDMICA - Organi djeteta rade kao što će raditi i kad se rodi. Težina je 3.200 - 3.300 grama, a dužina 49 cm.

- 40. SEDMICA - Dijete je spremno da izađe napolje i obično prednjači glavicom. Veličina i težina su oko 3.500 grama i 50 centimetara, ali to varira od bebe do bebe i ovisi o mnogo faktora.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.