KORISNO Smanjuju rizik od oboljenja djece

Zašto su u trudnoći važni multivitamini

Ako majka tokom trudnoće uzima multivitamine, smanjuje rizik pojave nekih tumora dječije dobi

"Bebe i mame"
23.05.2019 21:32

Trudnica bi trebala uzimati folnu kiselinu

Foto: Ilustracija

Prenatalna upotreba folne kiseline može smanjiti rizik određenih karcinoma dječije dobi, objašnjavaju naučnici, ali zaštitna uloga prenatalne upotrebe multivitamina do sada nije rasvijetljena. 

Kanadski naučnici sa Univerzieta u Torontu proveli su sistematski pregled objavljenih ispitivanja i meta-analizu prenatalne upotrebe multivitamina prije i tokom rane trudnoće kako bi ove podatke usporedili s pojavom pedijatrijskih karcinoma.

Prenatalna upotreba multivitamina u trudnoći smanjuje rizik pojave dječije leukemije za 36 posto, navode autori, što uključuje i smanjenje rizika za 39 posto od akutne limfoblastične leukemije.

Upotreba prenatalnih vitamina je u ispitivanju bila također povezana s 47-postotnim smanjenjem rizika od pojave neuroblastoma i 27-postotno smanjenom pojavom rizika tumora mozga u dječijoj dobi, ukazuju rezultati.

- Temeljeno na podacima aktualnog ispitivanja, može se procijeniti kako prenatalna upotreba multivitaminskih preparata može spriječiti 900 slučajeva leukemije u dječijoj dobi, kao i 300 - 400 slučajeva tumora mozga u dječijoj dobi godišnje samo u Sjedinjenim Američkim Državama, navodi ovaj naučni tim.

- Iako naš zaključak upućuje da multivitaminski preparati koji sadrže folnu kiselinu smanjuju rizik određenih pedijatrijskih karcinoma, dostupni podaci ne dopuštaju tačno određenje koja od komponenti multivitaminskih preparata uzrokuje ovaj zaštitni učinak, dodaju autori.

Preporuka: Uzimajte multivitamine sa folnom kiselinom

Naučnici zaključuju da "rezultati ovog ispitivanja ukazuju na to da bi trudnicama kojima se općenito preporučuje uzimanje folne kiseline tokom trudnoće bilo bolje preporučiti uzimanje multivitaminskih preparata koji sadrže folnu kiselinu."

Komentari

NA VRH