NAKON POROĐAJA

San - ključ za skidanje suvišnih kilograma

Samo dva dodatna sata sna za novopečene majke koje žele da se vrate na svoju težinu prije trudnoće mogu biti jednako važna kao i zdrava ishrana i vježbe

Novopečene majke nedovoljno spavaju. Ilustracija

"Bebe i mame"

14.6.2019

Novopečene majke koje nedovoljno spavaju teško će povratiti svoj raniji izgled, tvrde istraživači. Naime, u najnovijem istraživanju utvrđena je ključna povezanost između nedostatka sna i nemogućnosti skidanja viška kilograma nakon porođaja.  

Dodatna dva sata sna mogu zaista napraviti čudo, dodaju oni, pojašnjavajući da manjak sna izaziva hormonalne promjene koje kod žena izazivaju sve jaču glad.

Studija koja je obuhvatila oko 1,000 novopečenih majki pokazala je da je kod majki koje spavaju pet ili manje sati kada njihove bebe napune šest mjeseci, čak tri puta manja vjerovatnoća da će višak kilograma skinuti do prvog rođendana svoje bebe, u poređenju sa majkama koje spavaju sedam sati.

Erica Gunderson, koja se nalazila na čelu istraživanja kaže: „Poznato nam je da je manjak sna povezan sa debljanjem i gojaznošću kod većine ljudi, a ova studija predstavlja još jedan dokaz koji potvrđuje da dovoljno sna - čak samo dva dodatna sata - može biti jednako važno kao i zdrava ishrana i vježbe za novopečene majke da se vrate na svoju težinu prije trudnoće“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.