DRUGO STANJE

Trudnoća: Kako preživjeti vrućine

Nikamo ne idite bez flašice vode. Ilustracija

"Bebe i mame"

21.6.2019

Iako trudnoća nije patološko stanje, ljeti visoke trudnoće mogu biti vrlo naporne. Kažu da je ljudima sa povišenom tjelesnom težinom i osobama sa težim bolestima ljeti izrazito teško zbog pritiska tlaka zraka i visokih temperatura.  

Međutim, u tu skupinu spadaju i buduće majke kojima se ljetnih mjeseci ne posvećuje pažnje onoliko koliko zaslužuju. Da biste lakše podnijeli ljetne vrućine, poslušajte savjete koji slijede.

Voda, voda, voda!

Nikamo ne idite bez flašice vode u koju ste prethodno iscijedili malo limuna i šećera. Poznato je da su trudnice sklone probavnim teškoćama. Ova kombinacija osigurat će da spriječite eventualne nesvjestice koje mogu nastati zbog vrućina, naročito kada morate negdje dugo čekati ili sjediti u "natrpanom" javnom prijevoznom sredstvu. Naravno, pod pretpostavkom da će vam neko ustati sa stolice i ponuditi da sjednete.

 Sjednite gdje god stignete

Iako ste, možda, ponosne i ne želite moljakati ljude da vam ustanu sa stolice kako biste vi mogli sjesti, ovog puta ne radi se samo o vama. U pitanju je vaše dijete.

To što ćete vi dugo stajati može višestruko loše utjecati na plod. Kod stajanja u javnim prijevoznim sredstvima postoji velika mogućnost od preuranjenog poroda, spuštenog ploda, ali i mehaničkih udaraca od strane drugih putnika.

Za time nema nikakve potrebe. Neka vas ne bude sram reći "molim vas, ustanite". Ne tražite to za sebe, tražite to za svoje dijete.

Mini ventilator dušu daje

Za pet-šest maraka možete kupiti mini ventilatorčić kakve često koriste djeca. Možda zvuči smiješno, ali nema razloga da sebi maksimalno ne olakšate vrijeme trudnoće.

Kupanje

Plivanje, kupanje i slične vodene aktivnosti preporučaju se trudnicama. Voda pozitivno djeluje na mnoge načine. U njoj možete lakše vježbati, pa čak i vježbati tehnike disanja.

Voda djeluje opuštajuće, a valovi mora mogu vas umiriti i masirati. Mirovanje u moru može pozitivno djelovati i na vaše noge i stopala koja su tokom trudnoće pod velikim pritiskom.

Videoteka i knjiga su prijatelji trudnica

Sve je jasno, hormoni rade kao ludi, upravo zato vam je potreban pregršt DVD-a i knjiga koje će sa vama podijeliti svu tugu, radost, iščekivanje i zabrinutost koju u sebi nosite.

No, nemojte se zanositi onime što piše u knjigama ili što vidite na ekranu televizora. To često nema veze sa stvarnošću. Zato nemojte od svog partnera očekivati da će sa vama osjećati simptome trudnoće, jer je malo vjerojatno da ijedan muškarac može razumjeti takvo divno čudo. To se naprosto ne može objasniti nikakvim knjigama i nikakvim slikama.

Dopustite da vam se pomogne

U svakoj situaciji dozvolite da vam se pomogne. Kao roditelj imat ćete mnogo posla i sa radošću čete se prisjećati dana kada su vas svi držali kao kap vode na dlanu.

Zato iskoristite maksimalno stanje u kojem se nalazite jer, ponovno, to nije samo vaše stanje, to je i stanje vašeg djeteta. Ne osjećajte grižnju savjesti ako pomalo uživate u tome, jer to znači da i dijete u vama itekako uživa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.