TRUDNOĆA

Kad počinju muke sa žgaravicom

Zašto se želudac dobro ne zatvara? Kako hormoni trudnoće djeluju na crijeva?

Neugodno osjećanje češće je prilikom savijanja. Ilustracija

"Bebe i mame"

28.6.2019

Već oko 30. sedmice trudnoće u trbuhu trudnice postaje tijesno. Tada vrlo često mišić koji zatvara prolaz iz želuca prema jednjaku prestaje dobro „dihtovati". Posljedica: Stomačna kiselina dospijeva u jednjak i izaziva žgaravicu. To neugodno osjećanje češće je prilikom ležanja ili savijanja. 

Više malih obroka raspoređenih u pravilnim razmacima tokom dana pomoći će želucu da bolje obavlja svoju zadaću. Jedite nešto što je lako probavljivo, dakle, birajte nemasnu hranu.

Izbjegavajte kiselu hranu, ona pojačava žgaravicu. Zato pripazite, izbjegavajte limun, a salatu radije začinite s malo jabučnog sirćeta. Ne preporučuje se ni slatko, jer ono ponekad može izazvati neugodnu vatru u grlu. Zato jedite vrlo malo slatkiša. Kad baš poželite nešto slatko, pojedite puding od vanilije.

Šta sve može pomoći

Ako, i pored navedenih uputstava kiselina, ipak, dospijeva i izaziva požar u grlu, oprobajte sljedeće:

1. Dugo i temeljito žvaćite lješnjak - toliko dugo da se u ustima stvori fina kaša, pa tek tada to progutajte.

2. Ili žvaćite komad crnoga hljeba toliko dugo da se on počne pretvarati u šećer (postat će sladak).

3. Kad ležite stavite pod glavu i gornji dio tijela dva veća jastuka tako da ležite na visokom. Tako se kiselina iz želuca neće lako uspinjati.

4. Jedite namirnice bogate magnezijem - krompir, proizvode od punog zrna i mlijeka. Najbolja je mješavina žitnih pahuljica i mlijeka (musli) - zdjelica ujutro i cijelog dana nećete biti „ljuti".

5. Tokom dana, s vremena na vrijeme, popijte po gutljaj hladnog mlijeka. Ono „demfuje" želudačnu kiselinu.

6. Ako baš ništa od navedenoga ne pomogne, potražite od svog liječnika recept za sredstvo protiv žgaravice. Postoje preparati koje trudnice slobodno mogu uzimati.

I crijevima je potrebna pomoć

Hormoni trudnoće ne smiruju samo mišiće materice, oni djeluju i na crijeva. Posljedica: Gotovo sve buduće majke pri kraju trudnoće imaju manje ili veće probleme sa probavom.

Osim toga, važno je znati i sljedeće: Da bi hranjive materije iz hrane bile dobro iskorištene, potrebno je da crijeva rade besprijekorno.

Zato evo nekoliko preporuka:

- Jedite namirnice bogate balastnim materijama.

- Vodite računa o tome da unosite dovoljno tečnosti. Ako imate problema s probavom preporučuje se i pola litre više od preporučene dvije litre tekućine.

- I trudnice mogu uzimati provjerena domaća sredstva kao što su suhe šljive ili laneno sjeme. Ali, ako uzimate ove „balastne bombe", pijte više tečnosti.

- Krećite se štoviše. Ćak i u devetom mjesecu dzvoljeno vam je da šetate i, eventualno, plivate, jer na taj način potičete rad crijeva.

- Nikako ne uzimajte sredstva za čišćenje bez detaljnog razgovora sa svojim liječnikom. Posebno se čuvajte „provjerenih" biljnih preparata, jer oni mogu izazvati rane trudove zbog naglih pokreta crijeva.

- Pronađite u dućanima dodatak prehrani sa probiotičkim bifidus kulturama koje potpomažu probavu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.