DRUGO STANJE

Ugodite i duši i tijelu

Mjesec-dva prije poroda posvetite sebi što je moguće više vremena. Šetajte, lezite malo uzdignutih nogu, slušajte muziku koja vam se sviđa

Nježna masaža omogućava i lakše rastezanje kože. Ilustracija

"Bebe i mame"

29.6.2019

Mnoge se žene začude kada shvate koliko i kako je lako njihovo tijelo, uzevši uopće, podnijelo sve napore vezane za trudnoću. Kad jednom prođe ne baš neproblematično „vrijeme prilagođavanja" u prvim nedjeljama trudnoće, dolaze ugodni mjeseci dobrog zdravlja i raspoloženja. 

Doduše, kratko pred porod žena nosi veliki, ali slatki teret očekujući da uskoro uzme bebu u naručje, pa se svaki napor u tom očekivanju i sasvim zaboravi.

Sve buduće majke koje se osjećaju dobro i koje su pune snage imaju istu potrebu za kretanjem kao i kad nisu bile trudne. No, ovog puta važno je pridržavati se bitnog pravila: Bavite se sportom samo toliko da ni pod kojim uvjetima ne dobijete upalu mišića, ne smijete ostajati bez daha, ne smije vas zaboljeti glava niti vam smije biti muka.

Sve navedeno može samo biti znak pretjeranog tjelesnog naprezanja, a baš to treba izbjegavati u trudnoći. Izbjegavajte, također, jake skokove i potrese, a nije vam dozvoljen ni trening trbušnih mišića.

Osluškujte svoje tijelo. Radite samo ono što vam se sviđa i što vam prija.

Njegujte se nježno

Tokom cijele trudnoće kupatilo treba imati posebno mjesto u vašem svakodnevnom životu. Sada uživajte u kadi, jer ćete kad beba dođe imati vremena samo za kratko tuširanje. Kupati se u kadi, ako vam to prija, možete sve do početka trudova. Oprezni trebate biti samo ako nastupe prijevremeni bolovi.

Ipak: Kupajte se samo kad niste sami u kući!

Kupajte se u čistoj vodi ili upotrijebite samo sasvim blage dodatke - naprimjer bebi ulje za kupanje na bazi nevena ili kamilice. Ne upotrebljavajte ništa što bi sada moglo isušivati kožu, pogotovo ne kožu na trbuhu.

Nježna masaža olakšat će rastezanje vašoj koži. Stisnite lagano kožu između vrhova palca i kažiprsta i čupkajte je. Ne gnječite je i ne upirite duboko. Najprije masirajte kožu po dnu stomaka, a zatim krenite naviše do rebara.

Malo ulja za njegu tijela omekšat će kožu pa će prsti lakše klizati. I u ovom sluačju primijenite dječije ulje za masažu u kojem nema parafina. Tokom trudnoće zaboravite na masaže lufom i kakvom četkom. Time masirajte tabane.

Nježna masaža i bebi ulje prijat će i grudima. Na ovom dijelu tijela nema štipkanja, samo lagani, blagi, kružni pokreti. I ne dirajte bradavice - trljanje bradavica pojačava lučenje hormona oksitocina zaduženog za trudove.

Odmarajte se opušteno, spavajte dobro

Mjesec-dva prije poroda posvetite sebi što je moguće više vremena. Šetajte, lezite malo uzdignutih nogu, slušajte muziku koja vam se sviđa. Zamislite, naučnici su utvrdili da bebama u utrbuhu prija Mocartova muzika - nađite tu muziku na radiju. Možda će vam se svidjeti čak i ako su Laka i Letu štuke vaši omiljeni izvođači.

U prvim nedjeljama trudnoće mnoge buduće majke samo drijemaju, a krajem trudnoće san im neće na oči. Pa, i nije baš lako naći položaj u kojem ćete lako i ugodno zaspati, ali evo nekih iskustava:

1. Najlakše je zaspati na lijevom boku.

2. Okružite se jastucima, stavljajte ih pod glavu, pod noge, iza leđa.

3. Jastuk postavljen između koljena opušta noge.

4. Kad san neće na oči - upalite lampu i čitajte, po mogućnosti neko lako štivo ili trač rubrike iz ženskih časopisa.

5. Možete i ustati, malo prošetati. Ljuljanje će umiriti bebu pa ćete i vi lakše zaspati.

Ne u saunu

Mada moderne saune emitiraju samo one zrake koje se smatraju bezazlenim - oprezni ginekolozi savjetuju trudnicama da izbjegavaju vještačko sunce. Organizam buduće majke već radi pod optrećenjem, pa mu dodatno opterećenje nije potrebno.

Mirisi za dobar ugođaj

Čudesno je to kako mirisi djeluju na raspoloženje. Upravo tokom trudnoće treba iskoristiti takvo djelovanje. Lavanda i ljubičica su mirisi budućih majki. Ukapajte nekoliko kapi lavandinog ulja u zdjelu sa vodom i prostorom će se širiti ugodan osvježavajući miris.

Biljni čajevi za trenutke opuštanja

Tokom trudnoće i kasnije, nakon porođaja, mijenja se vaš dnevni raspored - česte posljedice su nemir i stres. Baš tada važno je uspostaviti ravnotežu između napetosti i opuštanja. Zato je dobro baš u ovom razdoblju s vremena na vrijeme napraviti pauzu i popiti umirujući biljni čaj.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.