LIJEPA TRUDNICA

Kako izbjeći strije

Kako biste tokom trudnoće prevenirali nastanak strija ili ublažili one već postojeće, potrebno je jesti hranu koja je bogata vitaminima E i C

Redovno masirajte kožu. Ilustracija

"Bebe i mame"

4.7.2019

Ružičaste, crvenkaste ili smeđe brazde po koži, poznatije kao strije, javljaju se zbog naglog rastezanja kože, najčešće kod prebrzog rasta mišića, naglog rasta ili nagle promjene težine, kao što je slučaj u trudnoći.  

Strije mogu biti vrlo široke (nekoliko centimetara) i dužine do dvadesetak centimetara. Najčešće se pojavljuju na ramenima, nadlakticama, grudima, bokovima, bedrima i pregibima.

U prvoj fazi imaju ružičastu, crvenkastu ili smeđu boju koje potom prelaze u ljubičasto. U početnoj fazi još se može mnogo uraditi u eliminaciji oštećenja kože. Kasnije, strije počinju svijetliti, dok ne postanu svjetlije od kože

Kako biste tokom trudnoće prevenirali nastanak strija ili ublažili one već postojeće, potrebno je jesti hranu koja je bogata vitaminima E i C, cinkom i silicijem, masirati kožu rukavicom ili četkom za masažu kako bi se pojačala cirkulacija u predjelima gdje je moguće očekivati pojavu strija.

Na ova kritična područja treba nanositi i preparate koji bi održavali elastičnost kože.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.