TEGOBE

Zbog čega se voda zadržava u organizmu trudnice

Nastaju takozvani edemi - noge otežaju, zglobovi otječu, prstenje se ne može više ni skinuti, ni staviti

Više kretanja potiče krvotok. Ilustracija

"Bebe i mame"

6.7.2019

Pred kraj trudnoće gotovo svaka buduća majka muku muči sa otocima. Ta je pojava hormonski uslovljena - naime, pod utjecajem hormona voda se taloži u tkivima. Pritom nastaju takozvani edemi - noge otežaju, zglobovi otječu, prstenje se ne može više ni skinuti, ni staviti. 

Sve je to normalno, jer se tijelo naoružava za gubitak krvi prilikom poroda. Voda iz tkiva preći će tada u krvotok da bi tako krvnim žilama cirkuliralo dovoljno tečnosti.

Šta se može učiniti protiv edema

1. Više kretanja potiče krvotok pa se u nogama i rukama ne „taloži" previše tečnosti.

2. Što je češće moguće podižite noge malo uvis. Tako krvotok ne mora raditi kontra zemljine teže.

3. Prilikom ležanja i spavanja stavite pod noge jastuk ili smotanu deku - tokom noći neće se slijevati tekućina u noge.

4. Jedite mnogo svježega voća. Ono potiče razmjenu materija i ubrzava cirkulaciju.

Kad bubrezi traže pomoć

Kad krv zbog nedostatka vode (nataložene u nogama i rukama) postane previše gusta, bubrezi podižu krvni tlak. A kako su bubrezi preopterećeni tim poslom, oni bjelančevine počinju izlučivati putem mokraće.

Kad zajedno nastupe ta tri simptoma - edemi, visok krvni pritisak, bjelančevine u mokraći - trudnica je oboljela od gestoze. Ova bolest, običnim jezikom rečeno „trudničko trovanje" pogađa svaku desetu buduću majku.

Na sreću većina gestoza razvija se relativno bezazleno: Vrijednosti krvnog tlaka ostaju u granicama, ne izlučuje se ni previše bjelančevina, voda se najčešće nakuplja u rukama i nogama, a one splasnu nakon nekoliko sati mirovanja.

Prilikom svakog preventivnog pregleda trudnice mjeri se njen krvni pritisak i pretražuje mokraća da bi se na vrijeme prepoznala gestoza.

I sama buduća majka može učiniti dosta toga da bi spriječila nastanak gestoze. Prije svega riječ je o uravnoteženoj i dobro promišljenoj prehrani.

Savjeti budućim majkama

1. Jedite dovoljno i hranite se uravnoteženo.

2. Pazite da u hrani ima dovoljno bjelančevina: Visokovrijedne bjelančevine nalaze se u mlijeku i mliječnim proizvodima, jajima, mesu, proizvodima od žitarica, krompiru, mahunarkama (grašak, sočivo).

3. Ne jedite potpuno neslanu hranu kao što se ponekad preporučuje. Ali, solite umjereno. Doduše, nova istraživanja su pokazala da natrijev hlorid (kuhinjska so) ne utječe na nastanak gestoze.

4. Pijte dovoljno tečnosti, što znači najmanje dvije litre dnevno. Premalo vode opterećuje bubrege.

5. Ugađajte sebi koliko god možete. Lezite češće bilo na kauč ili u krevet ako se u njemu bolje osjećate i odmarate. Horizontalni položaj više odgovara opterećenom krvotoku, jer krv lakše otječe iz nogu. A kad ležite i posteljica je još bolje prokrvljena. Dakle, ugađate ne samo sebi, već i svojoj bebi.

Ako zaboli glava ili trbuh

Ako osjetite jaku glavobolju ili probadajuću bol ispod desnog rebarnog luka, smjesta brzo potražite liječničku pomoć. U tom slučaju treba temeljito pregledati i vas i - pomoću ultrazvuka - i vašu bebu.


Vezane vijesti
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.