PRAVILNA ISHRANA

Šest zdravih smjernica za trudnice

Tokom trudnoće poveća se potrošnja određenih hranjivih sastojaka u tijelu i zato ih je u periodu trudnoće potrebno uzimati što više

Vitamin C pomaže tijelu pri apsorpciji željeza iz hrane. Ilustracija

"Bebe i mame"

15.7.2019

Zdrava ishrana vrlo je značajan dio trudnoće, pa čak iako se velikom broju trudnica u tom periodu ukus za hranu promijeni i često požele neku određenu vrstu hrane, postoje pravila za zdravu ishranu koja mogu pomoći. 

1. Tokom trudnoće poveća se potrošnja određenih hranjivih sastojaka u tijelu i zato ih je u periodu trudnoće potrebno uzimati što više.

2. Ginekolozi kažu da je folna kiselina vrlo važna već na samom početku trudnoće i najbolje je da se preparati s folnom kiselinom uzimaju i nekoliko mjeseci prije nego što žena želi zatrudniti. Folna kiselina postoji u obliku tableta, a najviše je ima u tamnozelenom povrću.

Nedostatak folne kiseline može dovesti čak i do pobačaja, prijevremenog odvajanja placente i manje težine novorođenčeta.

3. Obavezna je i kontrola željeza, jer ga tijelo troši dva puta više nego obično. Nedostatak željeza često je povezan s neprilagođenom težinom u trudnoći. Željezo koje dobijemo iz hrane životinjskog porijekla ima prednost u odnosu na hranu biljnog porijekla.

Ipak, ako dođe do nedostatka željeza, stručnjaci preporučuju da se nadoknadi tabletama.

4. Ženama koje su prije trudnoće bile vegetarijanke preporučljivo je konzumiranje hrane koja će nadoknaditi hranjive sastojke koji se nalaze u mesu, a u ishranu trebaju uključiti i veću količinu mliječnih proizvoda.

Nutricionisti ukazuju na činjenicu da potpuno odricanje hrane životinjskog porijekla (jaja, mlijeko i mliječni proizvodi) može štetiti razvoju djeteta.

5. Kalcij i vitamin D važni su za formiranje kostiju i za rast embrija zbog čega treba uzimati dodatni kalcij u obliku tableta, jer će tu dodatnu količinu crpiti dijete.

Pedijatri ukazuju na to da zbog nedostatka kalcija dijete u kasnijem periodu razvoja može imati problema sa zubima i osteoporozom. Trudnicama je preporučljiv što veći unos voća i povrća, najmanje tri dnevna obroka, jer su odličan izvor vitamina A i C.

6. Vitamin C, koji se nalazi u brokulama, kupusu, paprici, krompiru, špinatu, grašku, paradajzu, narandžama, dinjama, grejpfrutu, pomaže tijelu pri apsorpciji željeza iz hrane, a zelena paprika, mrkva, krompir i brokule sa zalihama vitamina A pripomoći će rastu zdravih ćelija i trudnice i djeteta.

I količina je važna

Što se tiče količine unosa hrane, liječnici preporučuju da ona u prva tri mjeseca trudnoće bude ista kao prije nje, jer tada embrionu za opstanak i razvoj treba minimalna količina energije.

U četvrtom mjesecu trudnice bi trebale povećati unos energije za 200 do 300 kilokalorija, a glad koja će se pojaviti u tom periodu moguće je utoliti međuobrocima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.