PREPORUKE

Crna čokolada protiv preeklampsije

Alkaloid teobromin koji se nalazi u čokoladi stimulira rad srca i opušta i širi krvne sudove

Čokolada je bogata magnezijem koji pomaže u borbi protiv povišenog krvnog pritiska. Ilustracija

"Bebe i mame"

13.7.2019

Svakodnevno konzumiranje umjerenih količina (jedan red) crne čokolade moglo bi omogućiti smanjenje za 69 posto opasnosti od preeklampsije, poremećaja u trudnoći izazvanog opasnim povećanjem krvnog pritiska, pokazalo je istraživanje grupe naučnika s američkog univerziteta "Yale". 

Američki naučnici su između 1996. i 2000. godine proveli istraživanje koje je obuhvatilo 2.291 trudnica, kod kojih je provjeravano konzumiranje čokolade u prvom i trećem tromjesečju trudnoće.

Oni su istovremeno i u pupčanim vrpcama beba pri rođenju mjerili nivo alkaloida teobromina koji se nalazi u čokoladi i stimulira rad srca i opušta i širi krvne sudove, smanjujući na taj način opasnost od preeklampsije.

Čokolada je, također, bogata i magnezijem koji pomaže u borbi protiv povišenog krvnog pritiska i moćnim antioksidansima flavonidima.

Preeklampsija je komplikacija u trudnoći koja je praćena opasnim rastom krvnog pritiska, oticanjem nogu i ruku i izlučivanjem bjelančevina putem mokraće.

Preeklampsija može preći u eklampsiju, koja je praćena napadima nalik na epileptične, tokom kojih trudnica nije svjesna, a koji mogu imati vrlo ozbiljne posljedice i po majku, i po dijete.

Eklampsija je danas relativno rijetka, posebno kod žena koje redovno odlaze na ginekološke preglede, ali i dalje predstavlja ozbiljnu komplikaciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.