ZDRAVA TRUDNICA

I buduća mama želi na more

Ako trudnoća ide normalnim tokom, ne postoji nijedan razlog zbog kojeg trudnica ne bi mogla otputovati na more

Nema razloga zbog kojeg trudnica ne bi mogla otputovati na more. Ilustracija

"Bebe i mame"

17.7.2019

Ženama u drugom stanju, pogotovo ako su tokom ljetnih mjeseci u visokom stepenu trudnoće, nije uvijek lako. Trudnice bi trebale izbjegavati direktni utjecaj sunca, odnosno trebale bi boraviti u polusjenovitim mjestima, jer hormoni u trudnoći čine kožu posebno osjetljivom na pigmentske mrlje. 

Što se odlaska na ljetovanje tiče, ako trudnoća ide normalnim tokom, ne postoji nijedan razlog zbog kojeg trudnica ne bi mogla otputovati na more. Pritom ne bi bilo loše da obavi pregled prije putovanja kako bi liječnik potvrdio da li je sve uredu i dao svoj "blagoslov" za putovanje.

Ipak, nije loše pripaziti gdje ćete ljetovati. Pošto vam može zatrebati liječnik, trudnice bi trebale izbjegavati daleke destinacije i udaljena ostrva koja nemaju dobru vezu s kopnom.

Trudnice će učiniti najbolji potez ako se odluče da na put odu automobilom, ali samo u slučaju da ih neko drugi vozi. Ipak, i ta putovanja nose određeni rizik, posebno ako dugo traju. Naime, dugo sjedenje i vožnja mogu uznemiriti plod!

Tokom putovanja trudnici je bolje da sjedi na zadnjem, nego na suvozačevom sjedištu.

Iako je putovanje avionom, bez sumnje, udobno, ono nije preporučljivo trudnicama u prva tri mjeseca trudnoće, kao ni u posljednja tri mjeseca, kada i većina aviokompanija ne želi snositi moguće rizike od putovanja trudnica avionom.

Najmanje rizična je vožnja željeznicom, međutim treba voditi računa da voz ne može stati kad poželite i da ne može požuriti.

Na ljetovanju trudnicama se savjetuje umjereno sunčanje i to ujutro ili kasno popodne. Tokom dana kada je zračenje sunca najjače, sklonite se u hlad ili sobu.

Trudnice smiju plivati u moru, čak je to i preporučljivo, naravno u slučaju da je temperatura mora prijatna za kupanje. Skokovi i ronjenje nisu preporučljivi, a nakon kupanja obavezno presvucite kostim.

Žene u drugom stanju trebaju voditi računa o ishrani tokom ljetovanja. Strogo izbjegavajte štandove s brzom hranom, jer se pokazalo da je tu higijena najproblematičnija.

Za vrijeme visokih temperatura ne treba jesti masnu i tešku hranu, naprimjer, pečenje, prženu hranu, kao ni previše začinjenu. Izbjegavajte suhomesnate proizvode zbog soli. So zadržava vodu u organizmu, što neminovno dovodi do otoka.

Mnogo tečnosti, voće poput lubenica, trešnji i slično, najbolja su preporuka za osvježenje ženama u drugom stanju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.