OPASNOSTI

Šta trudnica nipošto ne smije raditi

Za svoju i sigurnost svog djeteta morate biti jako pažljive tokom trudnoće

Trudnica mora izbjegavati stresne situacije. Ilustracija

"Bebe i mame"

25.7.2019

Predivan je osjećaj kada znaš da u sebi nosiš još jedno živo biće. Ali, s druge strane, , svakoga trenutka moraš biti oprezna i pažljiva jer brineš se za još jedan život. Postoji sedam postulata koje bi kao trudnica trebala znati. 

1. Pušenje. Ne puši, ne budi u blizini onih koji puše. Pušenje povećava nivo ugljičnog monoksida u krvi što uzrokuje smanjenje kisika neophodnog za razvoj djeteta. Nikotin putem krvi ulazi u posteljicu u kojoj se nalazi dijete te time smanjuje učinkovitost kisika.

2. Lijekovi. Problem je što lijekovi uzimani tokom trudnoće ulaze u posteljicu te preko krvi u dijetetov krvotok. To može uzrokovati probleme u razvoju djeteta. Lijekovi također mogu utjecati na razvoj imunološkog sistema djeteta te stvarati neku vrstu ovisnosti organizma o lijekovima. Neki lijekovi mogu uzrokovati i grčenje maternice što može utjecati na krvotok djeteta i uzrokovati prerani, odnosno prekasni porod.

3. Alkohol. Majke koje su konzumirale alkohol tokom trudnoće obično rode djecu male težine. Također, konzumiranje alkohola u trudnoći može uzrokovati mentalne probleme u djeteta.

4. Stres. Daj sve od sebe da izbjegneš stresne situacije. Zbog stresa možeš imati problema sa spavanjem, imati glavobolje i bolove u leđima. Također može utjecati na ćud djeteta. Može uzrokovati i preuranjen porod.

5. Hemijski proizvodi. Budi oprezna s hemijskim proizvodima koje koristiš u domaćinstvu, kao što su sredstva za čišćenje, boje ili pesticidi. Ukoliko si često izložena hemikalijama, tvoje dijete je također izloženo, i to putem tvog krvotoka. To će negativno utjecati kako na fizički tako i na intelektualni razvoj djeteta.

6. Vruća kada. Naučno je dokazano da kupanje u prevrućoj vodi negativno utječe na razvoj djeteta u maternici. Preporučuje se da trudnica ne ulazi u vodu ili prostoriju koja ima temperaturu veću od 39 stepeni. Mnoge vruće kupke imaju temperaturu vode od oko 40 stepeni. Potrebno je samo 10-20 minuta u vrućoj vodi da se temperatura tijela digne iznad 39 stepeni.

7. Životinjski izmet. U našem narodu postoji običaj da se trudnice klone kućnih ljubimaca. Za takav običaj ima mnogo razloga. Ni u kom slučaju za vrijeme trudnoće nemoj čistiti izmet za svojim kućnim ljubimcima. Naime, životinjska stolica sadrži organizam koji se naziva Toxoplasma gondii, a koji je opasan za dijete. Može uzrokovati pobačaj, rođenje mrtvog djeteta, sljepoću, gluhoću.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.