SAVJETI STRUČNJAKA

Kako najbolje pripremiti tijelo na trudnoću

Za zdravu trudnoću žena bi svoje tijelo trebala početi pripremati čak godinu dana ili najmanje tri mjeseca prije začeća

Jako je važno unositi dovoljno kalcija u organizam. Ilustracija

"Bebe i mame"

28.7.2019

Američki liječnici dali su nekoliko savjeta kako bi žene kvalitetno pripremile tijelo za veliki izazov - trudnoću. Tri mjeseca do godinu dana prije nego što žena planira trudnoću trebala bi za nju pripremiti svoje tijelo, piše Health Day. 

B9 za srce mame i razvoj fetusa

Najvažnije od svega je dovoljan unos folne kiseline, odnosno vitamina B9. Njega najviše ima u zelenom povrću, agrumima, orašastim plodovima i cjelovitim žitaricama.

Folna kiselina se može uzimati i u obliku dodataka prehrani, a liječnici preporučuju dnevni unos od 400 mikrograma.

Vitamin B9 izrazito je važan za zdravlje srca i mozga trudnice, a njegov unos pospješuje i pravilan rast i razvoj fetusa, te je njegov unos najvažniji u prvih 12 tjedana trudnoće.

Važnost kalcija

Prije trudnoće i tokom nje jako je važno unositi dovoljno kalcija u organizam. Zbog toga bi prehrana žena u tom periodu života trebala obilovati nemasnim mlijekom, sirom, jogurtima, rižom, sardinama i lososom.

Kalcij se koristi u cijelom tijelu, važan je za zdravlje zubi i kostiju. Ukoliko žena ne unosi dovoljno kalcija u organizam, tijelo počne iskorištavati zalihe iz njenih kostiju. To povećava opasnost od osteoporoze.

Tokom posljednja dva tromjesečja trudnoće kao i tijekom dojenja, tijelo žene apsorbira puno više kalcija iz hrane nego obično. Bebi je potreban ekstra kalcij za razvoj zdravih kosti i zubi.

Ukoliko žene ne unose dovoljno kalcija hranom, dijete će ga uzeti iz njenih kostiju.

Zaboravite na kafu

Isto tako, liječnici savjetuju redukciju ili potpuno izbacivanje kofeina iz prehrane, kao i alkohola i umjetnih zaslađivača. Preporučuju i savjetovanje s liječnikom o uzimanju dodataka prehrani posebno namijenjenih trudnicama i dojiljama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.