TRUDNOĆA

Zadaci za buduću mamu: Čuvajte se infekcija i otrova kojim ste okruženi

Vaša je obaveza i da od sebe prestanete praviti super ženu

Ne zaboravte često prati ruke. Ilustracija

"Bebe i mame"

27.7.2019

Za dobro svake trudnice i zdrav razvoj njenog djeteta od iznimne je važnosti zaštita od infektivnih bolesti. Zato maksimalnu pažnju posvetite higijeni, a u svom domu otklonite potencijalne izvore infekcije:  

- Često perite ruke;

- Nemojte koristiti zajednički peškir niti četkicu za zube;

- Ako je neki od članova obitelji bolestan, valja često mijenjati posteljinu i peškire te ih odvojeno prati i iskuhavati;

- Zaobiđite bolesne prijatelje i poznanike u trudnoći - vaša okolina sigurno će imati razumijevanja za vaš postupak, a brzo ozdravljenje možete poželjeti i telefonski;

- Ako vaša djeca dobiju bilo kakav osip, svakako što ranije konsultirajte pedijatra - osip može značiti i vodene kozice i šarlah, što može utjecati na vašu nerođenu bebu;

- Pobrinite se za zdravlje i cijepljenje vaših kućnih ljubimaca.

Izbjegavanje toksina iz životne i radne okoline

Otklonite izvore opasnosti u domaćinstvu:

1. Iako nije dokazano da mikrovalna pećnica može štetno utjecati na razvoj djeteta (prije svega prašina se digla oko utjecaja na razvoj očiju), izbjegavajte nepotrebno stajanje ispred nje dok je i ako je koristite. Uvjerite se svaki put da su vrata dobro zatvorena.

2. Obratite pažnju na upozorenja na kemijskim sredstvima za čišćenje koja inače koristite u domaćinstvu, prilikom njihove upotrebe nosite zaštitne rukavice, a potom provjetrite stan.

3. Ako je tekuća voda jako klorirana, najbolje je piti prokuhanu.

4. Želite li već sada početi s pripremama i bojenjem dječje sobe, obavezno pročitajte upozorenja na kantama s bojom i po mogućnosti nabavite boje bez štetnih sastojaka.

5. Dobro je dodatno ozeleniti stan, tj. postaviti nešto zelenih biljaka koje upijaju štetne sastojke iz zraka.

Izbjegavanje sindroma superžene

Savremena žena s visokim postignućima u karijeri sklona je pretjeranom radu. Tokom trudnoće daleko je važnije uspjeti se dovoljno i kvalitetno odmoriti, nego uspjeti sve dovesti u red i staviti sve na svoje mjesto, osobito kada su posrijedi visokorizične trudnoće.

Ni u kojem slučaju ne trebate čekati da se počnu javljati bilo kakvi simptomi ili znaci umora.

Preporuči li vam ljekar mirovanje u trudnoći ili porodiljski dopust od 45 dana, svakako ga poslušajte. Sigurno ima dovoljno dobre razloge za takve preporuke.

Fizički rad, posebno dugo stajanje, može biti razlog prijevremenih trudova i ranijeg poroda.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.