VAŽNO

Treba li trudnicama željeza

Najviše željeza potrebno je tokom trećeg trimestra, jer beba uskladištava potrebe željeza za prvih šest mjeseci života

Trudnoća je stanje specifičnih metaboličkih potreba. Ilustracija

"Bebe i mame"

29.7.2019

Anemija u trudnoći sve je učestalija i postaje veliki problem. U zemljama u razvoju 35 do 75 posto trudnica pati od anemije, a u razvijenim zemljama 18 posto. Ovom problemu treba posvetiti posebnu pažnju zbog mnogih komplikacija koje može prouzrokovati. 

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, kada je riječ o deficitu mikronutrijenata, željezo je na prvom mjestu. Najčešći uzroci nedostatka ovog elementa su: nedovoljan unos hranom, loša apsorpcija iz probavnog trakta, povećan gubitak željeza te povećane potrebe organizma.

Trudnoća je stanje specifičnih metaboličkih potreba pa je nužna i specifična prehrana kako bi se izbjegle moguće komplikacije uzrokovane nedostatkom nutrijenata. Zbog premalog unosa željeza javlja se njegov nedostatak što rezultira premalim zalihama te tako ni fetus nije u mogućnosti zadovoljiti svoje potrebe.

Putem posteljice fetus dobija manje kisika te može pokazivati znakove patnje. U trudnoći se povećava volumen krvi, pa je zato prisutna povećana potreba za željezom.

Sve ovo za posljedicu ima pojavu komplikacija poput većeg gubitka krvi tokom poroda, povećan rizik prijevremenog poroda, zastoj u razvoju ploda, niska porođajna težina ploda, a u najdrastičnijem obliku i perinatalna smrt.

Zbog rasta i povećanih potreba, trudnice su posebno osjetljive na anemiju uzrokovanu nedostatkom željeza. Uočene su brojne negativne posljedice anemije i po majku i po dijete.

Najviše željeza potrebno je tokom trećeg trimestra, jer beba uskladištava potrebe željeza za prvih šest mjeseci života, a dovoljnu količinu željeza teško je podmiriti iz hrane zbog ograničavajuće prehrane i slabe bioraspoloživosti željeza usljed velikih unosa prehrambenih vlakana.

Mnoge žene ulaze u trudnoću anemične, za što postoje mnogobrojni razlozi poput držanja dijete, nedovoljnog unosa vitamina i minerala, ukoliko je razmak između dvije trudnoće kraći od dvije godine, obilne menstruacije i slično.

Zbog česte pojave anemije u trudnoći neophodno je da se vrši testiranje na početku i pred kraj trudnoće, a po potrebi i češće.

Najčešći simptomi anemije su umor, slabost, bljedilo, a kod jačih anemija nesvjestica, nepravilan rad srca, nedostatak zraka. Anemija se liječi promjenom načina prehrane ili terapijom preparatima željeza.

Pripravci željeza nisu bezazleni. Velike doze oralnog željeza mogu prouzrokovati nekrotizirajući gastroenteritis s povraćanjem, proljevima, abdominalnom boli, krvavim proljevima, tamnom stolicom, letargijom i otežanim disanjem. Dvovalentni oblici željeza također izazivaju nuspojave poput bola u želucu, abdominalnih grčeva, zatvora ili proljeva.

Na tržištu su dostupni brojni prenatalni vitaminski i mineralni preparati o kojima se treba svakako konsultirati sa liječnikom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.