RIZICI

Kada trudnice mogu na dijetu

Da bi djetetu osigurale sve potrebne hranjive sastojke, majke trebaju konzumirati određene vitamine, folnu kiselinu kao i dovoljno kalcija

Majke trebaju konzumirati određene vitamine. Ilustracija

"Bebe i mame"

1.8.2019

Sve veći broj trudnica dovodi u rizik svoje nerođeno dijete pretjeranim vježbanjem i dijetama u vrijeme trudnoće, pokazalo je najnovije istraživanje.  

Pojedini stručnjaci vjeruju da je za ovaj negativni trend kriva slika koju buduće majke imaju o slavnim trudnicama kao što su Nikole Riči (Nicole Ritchie) ili Nikol Kidmen (Nicole Kidman), koje čak i u vrijeme trudnoće izgledaju savršeno i vitko.

Drugi pak vjeruju da se žene boje borbe s viškom kilograma koja ih čeka nakon poroda te žele spriječiti njihovo pretjerano nakupljanje.

Normalnim i zdravim se smatra ako žena u vrijeme trudnoće skupi 10 do 13 kilograma. Međutim, i to ovisi o tome je li žena prije trudnoće bila deblja ili normalne tjelesne težine. Ipak, u razvijenijim evropskim zemljama sve više trudnica pretjera u svojim namjerama kontroliranja tjelesne težine za vrijeme trudnoće.

Vrlo je važno da žene shvate da trudnoća nije period u kome se trebaju izgladnjivati. Tokom devet mjeseci u maternici dijete raste brže nego što će ikad kasnije u životu.

Slaba prehrana i premalo nakupljanje kilograma u trudnoći negativno djeluju na razvoj fetusa. Naučno je dokazano da su uzrokom slabog rasta djeteta i njegove premale tjelesne težine pri rođenju. Oni, također, mogu dovesti do preranog poroda.

Da bi djetetu osigurale sve potrebne hranjive sastojke, majke trebaju konzumirati određene vitamine, folnu kiselinu kao i dovoljno kalcija.

Stručnjaci ne preporučuju trudnicama odlazak na dijete koje su sebi same ''propisale''. Savjetuju im, ako strahuju od nakupljanja previše kilograma, savjetovanje s nutricionistom koji će im sastaviti kvalitetan i zdrav plan prehrane.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.