SAVJETI

Šest tegoba koje trudnica može ublažiti

Probajte svoju želju za slatkim zadovoljiti mliječnim ili voćnim jelima, dvopekom ili suhim voćem

Jedite češće u manjim obrocima. Ilustracija

"Bebe i mame"

2.8.2019

Jutarnje mučnine, kiselina ili grčevi u listovima preko noći su bezopasne trudničke tegobe, ali mogu biti naporne i dosadne. Pravilnom ishranom možete da ih ublažite.  

1. Jutarnje mučnine: Kada ustanete, skuhajte čaj, vratite se u krevet i polako popijte čaj od đumbira ili nane. Za doručak uzmite nešto dok ste još u krevetu. Pomoći će vam sve što morate dobro žvakati.

2. Pojačana želja za slatkim: Jedite češće u manjim obrocima. Probajte svoju želju za slatkim zadovoljiti mliječnim ili voćnim jelima, dvopekom ili suhim voćem. Ako sve to ne pomogne, nabavite manju rezervu svojih omiljenih slatkiša.

3. Kiselina: Kiselina se javlja kod većine trudnica, najčešće u trećem tromjesečju trudnoće. Što je veća beba, to više pritiska želudac i time uzrokuje žgaravicu. Pomoći će vam grickanje badema i drugih oraščića ili mineralna voda s mnogo magnezija.

4. Grčevi u listovima: Najčešće se pojavljuju u drugoj polovini trudnoće. Pomoći će vam magnezij. Ima ga mnogo u mineralnoj vodi, bananama i zelenom povrću kao što su brokula ili špinat. Kod mineralne vode provjerite na etiketi sadržaj magnezija. Trudnice bi trebale dnevno konzumirati 300 miligrama magnezija.

5. Zatvor: Protiv zatvora će vam pomoći voće i povrće s puno balastnih materija i peciva od cjelovitog zrna. Važno je i da uzimate dovoljno tečnosti. Sok od narandže ili šljive na prazan želudac ujutro će vam pomoći da aktivirate varenje.

6. Nakupljanje vode: Mnogo žena na kraju trudnoće žali se zbog otečenih ruku i nogu koje su posljedice nakupljanja vode. Ne zaboravite na vrijeme skinuti prstenje s otečenih prstiju. Odmarajte se tako što ćete podići noge. Nemojte smanjivati unos tečnosti, nakupljanje vode je normalno. Tegobe možete ublažiti tako što ćete jedan dan jesti hranu od riže.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.