TRUDNOĆA

Zašto je majčino mlijeko izbor bez dileme

Žene bi se trebale odlučiti za dojenje zato što su dojene bebe zdravije, ljepše i pametnije

Dojene bebe su i pametnije jer obično imaju veći koeficijent inteligencije. Ilustracija

"Bebe i mame"

5.8.2019

Pored toga što obezbjeđuje idealnu hranu za pravilan rast i razvoj bebe, dojenje donosi mnogo beneficija i majki i djetetu, a mi navodimo samo neke od njih.  

- Dojiljama je preporučljiva uobičajena hrana koju jede i ostatak porodice, ali ne treba jesti previše, potrebno je pet obroka i vode onoliko koliko je žena žedna. Ono što je važno jeste da žena ujutro prije nego što podoji bebu obilno doručkuje.

- Dojilja ne smije pušiti, jer beba putem mlijeka dobija sve otrove, a cigarete mijenjaju i okus mlijeka. Ukoliko se majka baš ne može odreći cigareta, onda bi bilo poželjno da barem puši nakon podoja. Alkohol i kafa također su nepoželjani, ali jedna do dvije šoljice kafe dnevno su dozvoljene.

- Majčino mlijeko idealna je hrana i temelj za pravilan razvoj djeteta. U prvih šest mjeseci ishranu bebe trebalo bi činiti isključivo majčino mlijeko, a tek poslije tog perioda uz dojenje treba kombinirati i drugu hranu prikladnu bebinom uzrastu.

- Žene bi se trebale odlučiti za dojenje zato što su dojene bebe zdravije, ljepše i pametnije. Zdravije su zato što majčino mlijeko sadrži faktore rasta, a bebe su zaštićene od mnogih bolesti, posebno u prvoj godini života. Bebe koje doje rjeđe imaju proljev, akutne upale disajnih organa i srednjeg uha. Zaštićene su od gojaznosti, kao i od rane šećerne bolesti, imunije na alergije, upale bronhija i astmu.

- U kasnijem životu dojene bebe rjeđe imaju visok krvni pritisak i srčane probleme. Kod beba koje se hrane majčinim mlijekom bolje se razvijaju mozak, crijeva, pluća i bubrezi, koji su nezreli u prvoj godini života. Faktori i hormoni rasta koji se nalaze samo u majčinom mlijeku pospješuju rast i razvoj.

- Dojene bebe su i pametnije jer obično imaju veći koeficijent inteligencije, a dokazano je i da su stabilnije ličnosti.

- Dojenje utječe i na zdravlje majke jer su žene koje doje u visokom procentu zaštićene od karcinoma dojke i jajnika, od osteoporoze, a prije i povrate težinu koju su imale prije trudnoće.

- Sve majke mogu uspješno dojiti, samo su im potrebne pomoć i podrška, kako za vrijeme trudnoće, tako i nakon porođaja, a posebno u prvom mjesecu bebinog života.

- Svaka žena može imati dovoljno mlijeka ako nauči tehniku dojenja, a bebe imaju pune obroke koji ne traju kraće od 15 ili 20 minuta. Beba bi trebala jesti i ono prvo slatko mlijeko koje majke obično opisuju kao providnu vodenkastu tečnost. Beba treba dobiti i ono posljednje mlijeko, koje sadrži neophodne masti i bjelančevine.

VAŽNO

Bebe koje se hrane isključivo majčinim mlijekom u prosjeku dobijaju od 500 grama do kilogram mjesečno, iako je i tih pola kilograma dovoljno. S druge strane, bebe koje se hrane zamjenama


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.