KORISNO

Pripreme za porođaj: Krenite u obračun sa strahom

Veliki broj žena uspijeva se izboriti sa svojim strahovima vezanim za porođaj, ali se kod nekih javlja ekstremni strah od bola i ishoda porođaja

Strahovanje od porođaja potpuno je normalno. Ilustracija

Bebe i mame

23.8.2019

Strah od porođaja je potpuno normalan - kako za mame koje čekaju svoju prvu bebu, tako i za žene koje su već rađale. Ipak, savjetujemo vam da na porođaj krenete dobro informirane i psihofizički pripremljene.  

Porođaj je nepredvidiv čin, praćen bolovima. Veliki broj žena uspijeva se izboriti sa svojim strahovima vezanim za porođaj, ali se kod nekih javlja ekstremni strah od bolai ishoda porođaja.

Kod pojedinih trudnica je strah od porođaja toliko jak da rezultira traženjem carskog reza, iako ne postoje medicinske indikacije za to.


Upoznavanje „protivnika"


Kada se porađate prvi put, ulazite u nešto potpuno nepoznato, a niko se ne osjeća lagodno kada nešto treba učiniti prvi put. Ukoliko osjećate strah od porođaja, postoje dva načina da se s tim izborite.

Možete ignorirati strah ili se truditi da steknete što više znanja o onome što vas plaši. Drugim riječima, lakše je kada upoznate "protivnika".

Žene koje se odluče za ovu varijantu, najčešće sebi nagomilaju što više obaveza, kako bi odvratile misli od porođaja. Zbog toga u porodilište odlaze umorne, obično bez saznanja šta će im se sve dešavati.

A tamo ih očekuje iznenađenje, možda blagi „šok“, što nekad i nije loše, jer nemaju vremena razmišljati o strahu.

Ignoriranje - da ili ne

Ipak, postoji i druga strana te varijante o kojoj treba dobro razmisliti. Ukoliko se žena ne informira o trudnoći i porođaju, znači da se nije pripremila ni za susret sa svojim djetetom, kao ni sa svim promjenama, i fizičkim i psihičkim, koje je očekuju.  

Neznanje i nespremnost za dolazak novog člana mogu otežati prve dane, ali i sedmice nakon porođaja.

Strah je moguće pobijediti na vježbama za trudnice, koje se organiziraju pri domovima zdravlja i porodilištima. Tamo ćete moći razgovarati s drugim trudnicama, ali i pitati stručnu osobu sve što vas zanima.

Najvažnije od svega je što ćete se lakše izboriti s onim što vas najviše plaši.

Također, možete čitati časopise, knjige, pretraživati internet ili naprosto razgovarati s prijateljicama koje već imaju djecu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.