VAŽNO

Ultrazvučni pregled je jedinstven doživljaj za roditelje

Kad idete na ultrazvuk, imajte strpljenja za liječnika koji obavlja pregled

Postoji šest stvari koje biste trebali znati o rezultatu ultrazvuka. Ilustracija

Bebe i mame

20.9.2019

Odlazak na ultrazvučni pregled tokom trudnoće odavno je postao rutina. Međutim, dok vi nećete moći baš previše razaznati gledajući monitor, vješt liječnik zna tačno šta mora tražiti. 

On zna da je većini roditelja bitno da saznaju da li će njihova beba biti djevojčica ili dječak. Zato ćemo i mi temu o ultrazvuku započeti pričom o tim rezultatima pregleda.

Prije svega, nije svaki ultrazvuk definitivan. Postoji šest stvari koje biste trebali znati o rezultatu ultrazvuka.

1. Ljekar bi trebao moći raspoznati spol djeteta kad je ono staro 20 sedmica, ponekad već i sa 16 sedmica. U nekim iznimnim slučajevima i s veoma modernom tehnologijom to je moguće i već toliko rano kao što su 11 ili 12 sedmica.

2. Ako je dijete malo čudnije položeno, zbog amnijske tekućine (plodne vode) ili debljeg abdominalnog zida tačno raspoznavanje spola može biti otežano.

3. "Nedostatak" penisa nije dovoljno da bi se znalo je li fetus djevojčica. Iskusan liječnik trebao bi potražiti i pogledati bebine genitalije kako bi bio siguran.

4. Genitalije djevojčice se vide. Iskusni liječnik može vidjeti obrise labije. Tri linije koje naznačuju labiju na fetusu veoma su pouzdan pokazatelj ženskog spola.

5. Ultrazvuk je veoma pouzdan. Koliko je tačno pouzdan pri utvrđivanju spola djeteta? Sa 20 sedmica ili kasnije, negdje između 95 i 100 posto, ako liječnik može vidjeti područje spolovila.

6. Vaginalni ultrazvuk nije nužno tačniji od abdominalnog. Kod rjeđe izvođenog pregleda transvaginalnom sondom, uski transduktor koji ima zaštitni pokrov i lubrikant uvodi se u vaginu kako bi se pregledali jajnici i maternica. Zbog toga što je transduktor bliže ciljnom području, sken može pružiti bolje detalje, no kut gledanja je ograničeniji nego na abdominalnom pregledu, pa ovisno o tome šta liječnik gleda, možda ovakav pregled neće pružiti informacije o spolu djeteta.

Neki roditelji žele da spol djeteta ostane iznenađenje do samog rođenja, no drugi pak više vole znati kako bi lakše isplanirali bilo odjeću ili boju sobe.

No, šta je još važno znati o ultrazvučnom pregledu? Putem ultrazvuka liječnik može ispitati i pregledati dijete od glave do pete, razvija li se pravilno. Moguće anomalije mogu se pravovremeno razaznati i dijelom liječiti već u majčinom tijelu.


Ultrazvuk je danas medicinska rutina

Prije 30 godina malo se znalo o životu prije rođenja. Danas su pregledi ultrazvukom rutina: većina ginekologa obavit će najmanje tri tokom trudnoće.  

Sasvim svejedno radi li se o 2D, 3D ili 4D ultrazvuku - sve vrste ultrazvuka zasnivaju se na istoj tehnici: S jedne sonde emitiraju se valovi zvuka koji se poput jeke odbijaju o tkivo i pretvaraju u sliku.

Zvučni val reflektira se posvuda gdje se mijenja sloj tkiva - na primjer, između zida maternice i plodne vode, ili između kostiju i mišićnog tkiva ploda. Slika koju na monitoru ocrtava sonda slična je presjeku tijela. To nije fotografija, nego samo shematizirani prikaz.


Tri termina su obavezna

Ako trudnoća teče normalno, znači ako ne postoje nikakvi rizici ili sumnje, dovoljna su tri termina ultrazvučnog pregleda. Prvi ultrazvuk izvodi se između devete i dvanaeste sedmice.  

Ljekar provjerava otkucaje srca ploda i prema veličini embrija izračunava njegovu dob i termin rođenja. Ljekar bi sada već trebao pouzdano utvrditi čeka li žena jedno, dvoje ili čak više djece.

Drugi se ultrazvuk obavlja u periodu između 19. i 22. sedmice. Sada ginekolog radi veliku provjeru: mjeri promjer glave, opseg grudnog koša te dužinu bebe da bi pouzdano utvrdio trajanje trudnoće te eventualno korigirao termin poroda.

Osim toga, on ispituje sve organe, provjerava položaj placente i količinu plodne vode. U slučaju da buduće roditelje zanima spol djeteta, liječnik im to sada može otkriti.

Treći ultrazvuk izvodi se između 29. i 32. sedmice. I kod ove pretrage liječnik "mjeri" bebu i procjenjuje funkciju određenih organa. Budući da posteljica tokom trudnoće može "putovati", on ponovno provjerava položaj posteljice. Ako se ona pomaknula ispred grlića maternice, normalan porod nije moguć.

I dužina djeteta može naznačiti kako će protjecati porod. Većina beba sada leži glavom okrenutom prema dolje.


Posebne metode za više sigurnosti

Ako ljekar prilikom jednog od tri ultrazvučna pregleda sumnja da se beba ne razvija normalno, on ženu upućuje specijalisti za ultrazvučne preglede. Ovaj može temeljitije pregledati majku i dijete jer mu je dostupna posebna metoda ultrazvučnog pregleda: kolor-doppler ultrazvuk.  

Ovom metodom mjeri se protok krvi u tijelu ploda. Liječnik može ustanoviti jesu li svi organi dobro opskrbljeni, prima li dijete putem pupčane vrpce dovoljno hrane i je li mozak dobro prokrvljen.


3D ultrazvuk

Normalni ultrazvuk je dvodimenzionalan, ide u širinu i visinu. Pritom nastaje slika koja pokazuje presjek kroz tijelo. Ako taj zamišljeni presjek ide od naprijed prema otraga okomito kroz glavu, pokazuje se profil bebe.  

U međuvremenu postoje dobri dvodimenzionalni aparati pomoću kojih liječnik može razaznati najmanje nijanse: na primjer, širinu stražnjeg dijela nosa ili krvne žile u mozgu.

Usprkos tome, nekad se traži još više preciznosti - tada dolazi u obzir 3D tehnologija. Plosnatom prikazu priključuje se dubina: obrisi djeteta su plastični i tako dobivena slika može se ocijeniti sa svih strana.

Liječniku je važno što mu taj način omogućuje da dođe do rezultata mjerenja prikrivenih područja, kao što je na primjer pupčana vrpca. Tako jasno može vidjeti i organe koje želi ispitati.


Ultrazvuk četvrte dimenzije: "Baby-TV"

Četvrta dimenzija je vrijeme: uređaj trodimenzionalnu sliku snima pet do sedam puta u sekundi. Tako se pokreti djeteta mogu pratiti poput filma - odatle i naziv "baby-televizija". 

Četverodimenzionalni ultrazvuk nije medicinski nužan, ali postoje neke medicinske pretrage pri kojima je koristan. Osim toga, roditeljima je silno dirljivo vidjeti kako dijete bora čelo ili hvata pupčanu vrpcu.


Ultrazvuk nije nužan

Ginekolozi u prosjeku šest puta u jednoj trudnoći polože senzor na trbuh buduće majke. Neke studije govore da se to radi i češće tokom trudnoće: najčešće ultrazvuk traže budući roditelji.  

No, imajte na umu da ultrazvuk, iako koristan, nije nužan. Osjeti li žena da joj nepotrebni ultrazvučni pregledi smetaju, treba ih odbiti. Uostalom, i sa najmodernijim uređajima snimke su stvar sreće. Ako beba leži leđima okrenuta senzoru ili ako se u trenutku snimanja ne miče, liječniku ništa drugo ne preostaje nego da pregled obavi neki drugi put.


Uzbuđenje za roditelje

Ultrazvučni pregledi nemaju samo medicinsko značenje. Mogućnost da se kroz trbušni zid promatra dijete ili njegovi pokreti bitno je promijenilo doživljaj trudnoće.  

Budući roditelji mogu vidjeti kako lupa srce bebe, kako se ona oslanja o stijenku maternice ili kako siše palac. Mnogi roditelji čeznutljivo čekaju na prve ultrazvučne snimke svoga djeteta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.