VAŽNO Trudnoća i porod

Ove simptome nemojte zanemarivati u trudnoći

Iako trudnice prolaze kroz cijeli niz očekivanih promjena, na neke treba posebno obratiti pažnju i reagirati

Bebe i mame
11.10.2019 13:18

Neki znakovi mogu ukazivati na ozbiljne zdravstvene probleme

Foto: Ilustracija

Većina trudnica tokom devet mjeseci prolazi kroz određena stanja koja su uobičajena i koja ih ne trebaju zabrinjavati. U takve promjene spadaju jutarnje mučnine, pretjerana potreba za određenim namirnicama, nervoza, euforija... 

Ipak, neki znakovi mogu ukazivati na ozbiljne zdravstvene probleme koje treba držati pod liječničkim nadzorom.

1. Vaginalno krvarenje - Na početku trudnoće krvarenje je uglavnom bezazleno, ali u kasnijim sedmicama može biti vrlo ozbiljno stanje. Dakle, svako krvarenje treba shvatiti ozbiljno i obavezno otići liječniku koji će napraviti pregled i odrediti eventualnu terapiju.   

2. Bolovi u stomaku - Može se raditi o uobičajenim bolovima koji prate rastezanje maternice, do onih koji ukazuju na početne, prijevremene kontrakcije, što zahtijeva ginekološki pregled. Također, bolovi u stomaku mogu biti povezani i sa stanjima koja nisu povezana s trudnoćom.

3. Povišena tjelesna temperatura - Blago povišena tjelesna temperatura (oko 37 stepeni) uobičajena je u trudnoći. Međutim, kako bi se isključila eventualna upala treba napraviti određene pretrage koje će odrediti vaš liječnik. U pitanju može biti i prehlada ili crijevna viroza, ali odlazak liječniku je obavezan.

4. Glavobolja, smetnje s vidom - Glavobolja, problemi s vidom, mučnina, vrtoglavica, posebno u uznapredovaloj trudnoći, mogu ukazivati na povišenje krvnog pritiska. Zato se trebate obratiti liječniku.

5. Žeđ, pretjerano debljanje - Ti simptomi mogu ukazivati na lošu regulaciju šećera.

6. Svrbež - Svrbež koji naglo počinje po cijelom tijelu trudnice najvjerovatnije je povezan s nakupljanjem žučnih soli. Važno je ultrazvučno pratiti napredovanje trudnoće, a laboratorijskim pretragama funkciju jetre.

Komentari

NA VRH