RIJEČ STRUČNJAKA

Evo šta su tamne mrlje na lijepom licu porodilja

Melasma je posebno česta kod žena tamnije boje očiju i kose, ali je uočljivija kod žena svijetle puti

Pigmentacije, nastale u toku trudnoće, zadržavaju i nekoliko mjeseci poslije poroda. Ilustracija

Prof. dr. Naima Mutevelić Arslanagić

9.11.2019

Kod mnogih  sretnih mladih žena uočavaju se na licu nepravilne pigmentacije najčešće prekrivene debljim slojem pudera. Te se pigmentacije, nastale u toku trudnoće, zadržavaju i nekoliko mjeseci poslije poroda.  

Riječ je o melasmi koja je posebno česta kod žena tamnije boje očiju i kose, dakle osoba čija je koža bogatija melaninom koji je štiti od štetnog djelovanja sunca.

Nastanak melasme veoma je kompleksan i uslovljen je sa nekoliko faktora. Dva najvažnija su djelovanje hormona i sunčeve svjetlosti. Koliki je značaj hormona najbolje govori činjenica da se melasma nikada ne javlja kod muškaraca.

Za nastanak melasme najodgovorniji je progesteron, u manjoj mjeri i estrogen čiji je omjer u krvi nešto izmijenjen u toku trudnoće, naročito u drugoj njenoj polovini.

Navedeni hormoni stimuliraju pigmentne ćelije - melanocite na povećano stvaranje melanina. Ako žena ima tamniju kožu, aktivnost melanocita je inače pojačana pa se zato kod njih melasma češće javlja, ali je uočljivija kod žena svijetle puti.


Prof. dr. Naima Mutevelić Arslanagić. Avaz

S druge strane hormoni u toku trudnoće također stimuliraju melanocite na povećanu produkciju melanina, što je u konačnici sasvim nesvrsishodno. Naprotiv, pigmentacije pod uticajem hormona u trudnoći stvaraju na licu tzv. trudničku masku koja narušava izgled lica.

Melasma ne nestaje odmah nakon poroda, jer se ni hormonalni status ne normalizira preko noći. Melasma perzistira još nekoliko mjeseci naročito kod tamnoputih žena.

Nakon izlaganja suncu, čak i onome koje prodire kroz staklo prozora ili automobila, melsma se još jače pigmentira i kontrast postaje jači u odnosu na dijelove lica koji nisu njome zahvačeni. Zato je neophodno stalno nanositi na lice kreme sa zaštitnim faktorom protiv sunca.

Lijekovi za melasmu uglavnom su lokalnog djelovanja i nanose se na kožu. Riječ je o različitim preparatima za izbjeljivanje kože ili sredstvima koja dovode do ljuštenja površnih ćelija kože koje su pasivni nosioci melanina.

To su preparati na bazi AHA i BAHA kiselina, agresivni su u zavisnosti od koncentracije, a nakon tretamna ne smije se koža izlagati suncu.

Noviji način liječenja je tretman ABPeelom i Arasys perfector aparatom koji prije svega biološki stimuliraju ćelije, odnosno reguliraju njihov metabolizam pa melanociti ponovo preuzimaju svoju normalnu funkciju.

Ovi tretmani dovode dovode do bolje ishrane svih ćelija kože i odstranjuju površinske ćelije te tako dolazi do njihovog neagresivnog, homogenog izbjeljivanja.

Tretman je bezbolan, poslije njega nema crvenila, a efekti se vide već nakon nekoliko tretmana. Prednost mu je što se preparati za izbjeljivanje kože unose direktno na mjesta gdje su melanociti najprisutniji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.