KORISNO

Šta je i koje su koristi folne kiseline

Najviše folne kiseline ima u jetri, bubrezima, zelenom povrću, kvascu i orasima

Time se sprečavaju mnoge komplikacije i riziko faktori u trudnoći. Ilustracija

Bebe i mame

20.11.2019

Rizik preranog poroda se drastično smanjuje ukoliko je trudnica već godinu dana prije željene trudnoće počela unositi folnu kiselinu u tijelo dokazali su naučnici Univerziteta u  Galvestonu (SAD).  

Do sada se preporučivalo početi uzimanje folne kiseline najmanje četiri sedmice prije trudnoće, naravno zajedno sa zdravom i raznovrsnom ishranom. Time se sprečavaju  mnoge komplikacije i riziko faktori u trudnoći. U ovoj novoj studiji učestvovalo je 38.000  žena. 

Najviše folne kiseline ima u jetri, bubrezima, zelenom povrću, kvascu i orasima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.