ISTRAŽIVANJA Analiza naučnika

Povećani hormoni stresa u trudnoći negativno utiču na inteligenciju djeteta, evo kako

Kod djece koja su u prvoj godini života imali jaku i sigurnu vezu sa majkom, ovo negativno djelovanje u trudnoći se neutraliziralo

Bebe i mame
20.11.2019 17:04

Problem se javlja kod depresivnih majki

Foto: Ilustracija

Prvi put je jedno istraživanje dokazalo da povećani hormoni stresa u trudnoći negativno  utiču na inteligenciju malog djeteta. Kod djece koja su u prvoj godini života imali jaku i  sigurnu vezu sa majkom, ovo negativno djelovanje u trudnoći se neutraliziralo.  

Naučnici su kod 125 trudnica u 17. sedmici trudnoće uzimali probe plodne vode i testirali količinu kortizola u njoj. Ovaj hormon stresa se povećano proizvodi u tijelu u stresnim  situacijama. Djeca ovih majki su kasnije, u 17. mjesecu života, testirana tako što se  raznim igrama pokušao definirati njihov stepen inteligencije. 

Nakon što su naučnici analizirali vezu između majke i djeteta, pokazalo se da se negativne posljedice povećanog lučenja kortizola neutraliziraju kada se majka posveti  djetetu, s njim izgradi čvrstu i stabilnu vezu punu ljubavi. Problem se javlja kod  depresivnih majki, kojima treba pružiti podršku posebno u prvim danima nakon poroda.  

Tagovi

Stres Trudnoća

Komentari

NA VRH