VAŽNO

Jeste li spremni za još jedno dijete?

Za mnoge ljude koji razmišljaju o još jednom djetetu dilema nije "da li", već kada

Postoji li idealan starosni razmak između dvoje djece. Ilustracija

Bebe i mame

27.11.2019

Mnogi roditelji kažu da je odluka o rađanju još jednog djeteta bila mnogo teža od one o prvom. Ovog puta pored promjena koje utječu na vas, morate razmišljati i o tome kako će promjene u porodici utjecati na stariju djecu.

Iako niko osim vas samih ne može odgovoriti na pitanje jeste li spremni za to, postoje neke stvari o kojima vrijedi razmisliti prilikom donošenja ovako važne odluke.

Finansije, vrijeme, odnos s partnerom i ostalom djecom, sve su to stvari o kojima razmišljate kada počinjete planirati prinovu u porodici.

Od ljekara i psihologa, do članova porodice i komšija, svi sigurno imaju neki savjet o tome kada proširiti porodicu. Ipak, odluka se tiče isključivo članova uže porodice, pa ne dozvolite da tuđa mišljenja oblikuju vaše.

Za mnoge ljude koji razmišljaju o još jednom djetetu, dilema ne leži u pitanju da li, već kada. Mladi roditelji prvenstveno razmišljaju o finansijama te karijeri. Oni nešto stariji o tome kako će promjene djelovati na cijelu porodicu.

Vjerovatno se svi pitaju: postoji li idealan starosni razmak između dvoje djece? Braća i sestre slične dobi mogu se družiti i igrati zajedno, ali će vjerovatnije postojati rivalstvo. Ako su prilično stariji, velike brace i seke mogu paziti na mlađe.

S roditeljskog stanovištva pitanje je da li "naredati" djecu dok su još u vrhuncu snage ili "razgoditi" tako da svakom dijetetu mogu posvetiti dovoljno pažnje.

Na sreću neodlučnih, mnoga istraživanja bavila su se ovim pitanjem. Mada niko ne može sa sigurnošću tvrditi da postoji idealan razmak za svaku ženu i svaku porodicu, većina stručnjaka se slaže da je razmak od dvije do tri godine najbolji.

Ovakav zaključak donesen je na osnovu nekoliko pretpostavki. Prije svega, razmak od oko 30 mjeseci između dvije trudnoće idealan je, tvrde naučnici. Rezultati nekih istraživanja ukazuju na to da pauza između trudnoća manja od 18 mjeseci, kao i ona veća od pet godina, povećava mogućnost prijevremenog porođaja.

Pretpostavka je da prekratak interval između trudnoća ne ostavlja majčinom tijelu dovoljno vremena da se oporavi od stresa koji trudnoća i porod uzrokuju, a problemi predugog razmaka imaju veze s opadanjem plodnosti dugo nakon poroda.

Dužina pauze između dvije trudnoće mogla bi imati utjecaja i na zdravlje bebe. Prema nekim istraživanjima, u prosjeku bebe začete 18 do 23 mjeseca nakon prijašnjeg poroda rađaju se najzdravije te nakon najmanje problematičnih trudnoća.

Kada su u pitanju emotivni odnosi sa djecom i među njima, neki istraživači tvrde da je najbolje vrijeme za drugo dijete ili prije nego prvo napuni godinu, ili nakon što napuni četiri.

Djeca mlađa od godine dana još nemaju svijest o svom statusu u porodici pa se neće osjećati zanemareno kada dio roditeljske pažnje ode na bracu ili seku, a ona starija od četiri su već pomalo samostalna, a i imala su dovoljno vremena da uživaju u ekskluzivnoj pažnji.

Odluka je, ipak isključivo na vama. Ako ste u procesu donošenja ovako važnog izbora, razmislite o nekoliko važnih pitanja. Kako će prinova u porodici utjecati na vaš život?  

Novorođenče će okupirati svu vašu pažnju, pa razmislite da li ste već spremni na to. Možda ste tek došli u fazu u kojoj sa supružnikom možete uživati u vašoj porodici i niste spremni toga se odreći jako brzo.

A možda ste ponovo željni posebnog osjećaja koji novorođena beba stvara. Razmislite o tome koliko energije imate vi i članovi porodice.

Pitanje finansija zasigurno nije na vrhu prioriteta kada su u pitanju odluke o voljenim bićima. Ipak, novac nije potpuno beznačajan faktor, pogotovo u današnje vrijeme kada je ovakva sigurnost izuzetno bitna za opstanak.

Odgojiti dijete košta mnogo pa ne bi bilo loše imati malu ušteđevinu prije nego što odlučite ponoviti taj korak. Nažalost, morat ćete misliti i na situaciju na poslu. Mnogim ženama nije lako biti majka i raditi puno vrijeme.

Jeste li spremni odreći se dragocjenog vremena s bebicom od nekoliko mjeseci kako biste sačuvali posao? Ili obrnuto? Provjerite kakvi su uslovi na vašem radnom mjestu kako biste morali donositi takvu odluku.

Starost roditelja također ne treba zanemariti. Poznato je da se sa njome povećava i rizik od nekih zdravstvenih problema i genetskih deformacija. Mada je svaki organizam različit, generalno, što ste vi i partner mlađi, možete priuštiti duži vremenski razmak između djece.

Teško da možete, ali nipošto ne biste trebali zanemariti mišljenje partnera. Niste li oboje složni, trebate sačekati s tako velikom odlukom. Najvažnije je ipak ono što vas dvoje želite. Mnogo argumenata za i protiv ne znači mnogo ako vam srce daje jasan putokaz ka pravoj odluci.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.