SAVJETI

Trudnice, evo šta trebate raditi tokom tih čarobnih devet mjeseci

Kako ne biste bili zbunjeni velikom količinom oprečnih informacija koje vam se nude sa svih strana, stručnjaci su izdvojili ono što je najvažnije

Dovoljno spavajte. Ilustracija

Bebe i mame

28.11.2019

Svaka trudnica dobije desetine savjeta šta treba, a šta ne treba raditi tokom tih čarobih devet mjeseci. Kako ne biste bili zbunjeni velikom količinom oprečnih informacija, stručnjaci su izdvojili ono što je najvažnije. 

- Redovno posjećujte doktora. Prenatalna njega pomoći će održavanju zdravlja vas i djeteta, te omogućiti ranije uočavanje potencijalnihi komplikacija.

- Uzimajte sve korisne nutrijente i dodatke prehrani koje vam preporuči liječnik: folnu kiselinu, vitamine i slično.

- Vodite računa o ishrani. Jedite zdrave obroke pune hranjivih sastojaka. Mnogo voća i povrća, cjelovitih žitarica, hrane bogate kalcijem i proteinima.

- Pijte mnogo tekućine, naročito vode.

- Pokrenite se! Ako vam doktor nije preporučio mirovanje, prilagođena tjelesna aktivnost dobra je za vas i dijete.

- Pokušajte dobiti zdrav broj dodatnih kilograma. Previše može povećati rizik od komplikacija u trudnoći. Posavjetujte se s liječnikom o zdravoj težini tokom trudnoće. 

- Temeljito i redovno perite ruke, naročito nakon odlaska u WC ili spremanja nekih namirnica poput sirovog mesa.

- Dovoljno spavajte! Potrudite se da sebi priuštite sedam do devet sati sna svake noći. Ležanje na lijevoj strani pomaže protok krvi i smanjuje oticanje. Između nogu i ispod trbuha možete staviti jastuk kako bi vam bilo udobnije.

- Postavite granice i više mislite na sebe, za vlastitu i dobrobit djeteta. Naučite reći ne onda kada niste u mogućnosti nešto uraditi i ujedno tražite više pomoći od drugih.

- Zdravstvene probleme držite pod kontrolom. Imate li visok krvni pritisak ili dijabetes redovno kontrolirajte stanje organizma. Konsultirajte se s doktorom prije nego počnete ili prestanete konzumirati bilo koji lijek. Čak i oni koje možete dobiti bez recepta, te biljni lijekovi mogu biti opasni za bebu.

- Stavljajte sigurnosni pojas u vožnji. Gornju traku postavite između grudi i sa strane trbuha, a donju ispod stomaka i preko kukova. Ne smije vam biti neudobno.

- Ako vam je termin poroda između marta i jula, posavjetujte se s liječnikom o primanju vakcine protiv gripe. Trudnice mogu biti posebno osjetljive na virus gripe i teško podnositi ovu bolest.

- Čitajte i istražujte o trudnoći i porodu ili ako imate mogućnost pohađajte neki kurs za buduće roditelje.

- Nemojte pušiti! Iako je prestanak pušenja težak, nije nemoguć. Potražite savjet i pomoć liječnika i okoline. Nikotin je izuzetno opasan za fetus u razvoju. Cigaretama ne samo da do bebe dopiru štetne tvari, već teže dolaze one korisne, pa čak i kisik!

- Ne izlažite se toksičnim supstancama i hemikalijama poput nekih sredstava za čišćenje, boja, žive i olova.

- Ne zanemarujte obradu hrane koju jedete. Sve namirnice čistite, kuhajte, jedite i spremajte onako kako je propisano. Bolesti izazvane hranom mogu biti izuzetno opasne za majku i dijete.

- Nemojte piti alkohol. Nije poznato postoji li količina koju možete konzumirati a da ste sigurni da neće naštetiti djetetu, stoga je bolje uopšte ne rizikovati.

- Koristite li ili ste u periodu prije trudnoće koristili bilo koju vrstu droge, o tome izvijestite ljekara.

- Imate li mačku, nemojte čistiti njenu kutiju s pijeskom. Kontakt s mačijim izmetom može vas zaraziti toksoplazmozom, bolešću izrazito opasnom za fetus.

- Ako imate hrčke ili zamorce kao kućne ljubimce, izbjegavajte kontakt s njima tokom trudnoće. Glodavci mogu nositi virus potencijalno smrtonosan za nerođenu bebu.

- Izbjegavajte vrele kupke te džakuzi i saune. Visoke temperature mogu biti štetne za fetus, a i vama izazvati nesvjesticu.

- Smanjite ili izbjegavajte sve mirisne higijenske proizvode koje možete, jer mogu nadražiti kožu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.