ZANIMLJIVOSTI

Mit ili: Za vrijeme Mjesečeve mijene rađa se posebno mnogo djece

Čakk i među zaposlenima u zdravstvu vlada uvjerenje da Mjesec utječe na porođaj

Povezanost Mjeseca i broja porođaja. Ilustracija

Bebe i mame

19.12.2019

Mjesec nema nikakav utjecaj na broj porođaja unatoč tome što većina ljudi misli suprotno, tvrdi njemački matematičar koji je svoju teoriju potkrijepio složenim matematičkim modelom.  

Oliver Ku (Kuss) proveo je opsežno matematičko istraživanje o povezanosti Mjeseca i broja porođaja, priopćilo je Sveučilište Martin Luther u Halleu, u Njemačkoj.

Naučnik je analizirao podatke o više od četiri miliona porođaja između 1966. i 2003. u njemačkoj saveznoj pokrajini Baden-Württemberg, gdje je i on došao na svijet 1969. godine.

Utvrdio je da nije moguće pronaći povezanost između broja porođaja i Mjesečevih mijena u podacima u promatranih 37 godina, u kojima je bilo ukupno 470 mijena.

Prema navodima Sveučilišta Halle, riječ je o jednom od najvećih do sada provedenih istraživanja Mjesečevih mijena na svijetu.

Čak i među zaposlenima u zdravstvu vlada uvjerenje da Mjesec utječe na porođaj i da se primjerice za Mjesečeve mijene rađa posebno mnogo djece. Osim toga, postoje razna druga nagađanja. Prema jednom od njih, žena se nalazi neposredno pred porođajem ako je pri punom Mjesecu opseg njezina trbuha veći od 100 centimetara.

Kus nigdje u podacima nije mogao pronaći potvrdu za te tvrdnje, ali je umjesto toga utvrdio da se u Baden-Württembergu najviše djece rađa ponedjeljkom i utorkom, a najmanje subotom i nedjeljom.

Razlog tome možda leži u činjenici da se umjetno izazvani porodi često zakazuju za početak sedmice, smatra on. Utvrdio je, također, da u tom dijelu Njemačke najmanje djece na svijet dolazi krajem septembra.

Istraživanje je objavljeno u službenom glasilu Nordijske federacije društava za ginekologiju i porodiljstvo (NFOG) u Reykjaviku. Istraživanje je ograničeno na Baden-Württemberg zbog toga što je autor od tamošnjeg statističkog ureda dobio podatke besplatno, izjavio je predstavnik sveučilišta.

Do istraživanja je došlo nakon prepirke autora i njegovih znanaca o utjecaju Mjeseca na čovjeka. Kuss je znanstveni suradnik na Institutu za medicinsku epidemiologiju, biometriju i informatiku Sveučilišta Martin Luther u Halleu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.