SAVJETI Trudnoća i porod

Tri zadatka za buduću mamu

Vaša je obaveza: Sačuvati se od infektivnih bolesti, izbjeći otrove iz životne i radne okoline i prestati od sebe praviti super ženu

Bebe i mame
23.12.2019 16:23

Nemojte koristiti zajednički ručnik niti četkicu za zube

Foto: Ilustracija

Za dobro svake trudnice i zdrav razvoj njenog djeteta od iznimne je važnosti zaštita od infektivnih bolesti. Zato maksimalnu pažnju posvetite higijeni, a u svom domu otklonite potencijalne izvore infekcije:  

- Često perite ruke;

- Nemojte koristiti zajednički ručnik niti četkicu za zube;

- Ako je neki od članova porodice bolestan, valja često mijenjati posteljinu i ručnike te ih odvojeno prati i iskuhavati;

- Zaobiđite bolesne prijatelje i poznanike u trudnoći - vaša okolina sigurno će imati razumijevanja za vaš postupak, a brzo ozdravljenje možete poželjeti i telefonski;

- Ako vaša djeca dobiju bilo kakav osip, svakako što ranije konzultirajte pedijatra - osip može značiti i vodene kozice i šarlah, što može utjecati na vašu nerođenu bebu;

- Pobrinite se za zdravlje i cijepljenje vaših kućnih ljubimaca.

Otklonite izvore opasnosti u domaćinstvu: 

1. Iako nije dokazano da mikrovalna pećnica može štetno utjecati na razvoj djeteta (prije svega prašina se digla oko utjecaja na razvoj očiju), izbjegavajte nepotrebno stajanje ispred nje dok je i ako je koristite. Uvjerite se svaki put da su vrata dobro zatvorena. 

2. Obratite pažnju na upozorenja na kemijskim sredstvima za čišćenje koja inače koristite u domaćinstvu, prilikom njihove upotrebe nosite zaštitne rukavice, a potom provjetrite stan.

3. Ako je tekuća voda jako klorirana, najbolje je piti prokuhanu.

4. Želite li već sada početi s pripremama i bojenjem dječje sobe, obavezno pročitajte upozorenja na kantama s bojom i po mogućnosti nabavite boje bez štetnih sastojaka.

5. Dobro je dodatno ozeleniti stan, tj. postaviti nešto zelenih biljaka koje upijaju štetne sastojke iz zraka.

Suvremena žena s visokim postignućima u karijeri sklona je pretjeranom radu. Tokom trudnoće daleko je važnije uspjeti se dovoljno i kvalitetno odmoriti, nego uspjeti sve dovesti u red i staviti sve na svoje mjesto, osobito kada su posrijedi visokorizične trudnoće.  

Ni u kojem slučaju ne trebate čekati da se počnu javljati bilo kakvi simptomi ili znaci umora.

Preporuči li vam liječnik mirovanje u trudnoći ili rodiljni dopust od 45 dana, svakako ga poslušajte. Sigurno ima dovoljno dobre razloge za takve preporuke.

Fizički rad, osobito dugo stajanje, može biti razlog prijevremenih trudova i ranijeg poroda.

Komentari

NA VRH