SAVJETI Trudnoća i porod

Prehlada: Mnogo odmora i sna jedina prava preporuka za vas

Nikako nemojte uzimati lijekove na svoju ruku i strogo se pridržavajte terapije koju vam je dao ljekar

Bebe i mame

Virusne infekcije mogu trajati i do dvije sedmice

Foto: Ilustracija


Respiratorne infekcije uglavnom izazivaju virusi, posebno s dolaskom hladnijih dana. Ima  ih na stotine vrsta: od izazivača obične prehlade do uzročnika ozbiljnijih oboljenja. Ovih  tegoba nisu pošteđene ni trudnice.  

Pratioci bakterijske infekcije su visoka temperatura kao i crveno grlo. Virusi djeluju na drugačiji način. Oni izazivaju promuklost, kašalj, blago povišenu temperaturu.  

Virusne infekcije mogu trajati i do dvije sedmice. Međutim, nemojte sami sebi postavljati dijagnozu, već se obavezno obratite liječniku.  

Glavna osobina virusa i infekcija koje izazivaju jeste da se šire, što znači da pogađaju respiratorni trakt od nosa do pluća. Na tom putu mogu izazvati komplikacije - lakše ili teže.  

Adekvatno liječenje, posebno kada su u pitanju trudnice, može pružiti isključivo ljekar. Nikako nemojte uzimati lijekove na svoju ruku i strogo se pridržavajte terapije koju vam je dao ljekar.  

Neophodno je preležati virusnu infekciju. Zbog mehanizama odbrane koji se aktiviraju pri napadu izazivača bolesti i pada imunološkog sistema, organizmu treba odmor.  

Mirovanje je izuzetno važno jer se tako povećava protok krvi. Zato bi pidžama i krevet, mnogo odmora i sna bili jedina prava preporuka za vas. 

Kako biste prevenirali prehladu šetajte na čistom zraku, redovno provjetravajte prostorije u kojima boravite, dovoljno se odmarajte, pravilno se hranite, radite ono što vam prija i volite  svoju bebu. 

Češće pranje ruku i mijenjanje papirnih maramica (jedna maramica - za jednu upotrebu) je dobra metoda prevencije.  

Više o temi Trudnoća

PREHRANA
Grickalice za trudnicu
NA VRH

Podijeli članak na