OPREZ Na šta obratiti pažnju i kako reagirati

Simptomi koje trudnica ne smije zanemariti

Iako trudnice prolaze kroz cijeli niz očekivanih promjena, na neke treba posebno obratiti pažnju i reagirati

Bebe i mame

Svako krvarenje treba shvatiti ozbiljno i obavezno otići ljekaru

Foto: Ilustracija


Većina trudnica tokom devet mjeseci prolazi kroz određena stanja koja su uobičajena i koja ih ne trebaju zabrinjavati. U takve promjene spadaju jutarnje mučnine, pretjerana potreba za određenim namirnicama, nervoza, euforija...

Ipak, neki znakovi mogu ukazivati na ozbiljne zdravstvene probleme koje treba držati pod liječničkim nadzorom.

Vaginalno krvarenje

Na početku trudnoće krvarenje je uglavnom bezazleno, ali u kasnijim sedmicama može biti vrlo ozbiljno stanje. Dakle, svako krvarenje treba shvatiti ozbiljno i obavezno otići ljekaru koji će napraviti pregled i odrediti eventualnu terapiju.  

Bolovi u stomaku

Može se raditi o uobičajenim bolovima koji prate rastezanje maternice, do onih koji ukazuju na početne, prijevremene kontrakcije, što zahtijeva ginekološki pregled.  

Također, bolovi u stomaku mogu biti povezani i sa stanjima koja nisu povezana s trudnoćom.

Povišena temperatura

Blago povišena tjelesna temperatura (oko 37 stepeni) uobičajena je u trudnoći. Međutim, kako bi se isključila eventualna upala treba napraviti određene pretrage koje će odrediti vaš liječnik. U pitanju može biti i prehlada ili crijevna viroza, ali odlazak liječniku je obavezan.  

Glavobolja, smetnje s vidom

Glavobolja, problemi s vidom, mučnina, vrtoglavica, posebno u uznapredovaloj trudnoći, mogu ukazivati na povišenje krvnog pritiska. Zato se trebate obratiti liječniku.  

Svrbež

Svrbež koji naglo počinje po cijelom tijelu trudnice najvjerovatnije je povezan s nakupljanjem žučnih soli. Važno je ultrazvučno pratiti napredovanje trudnoće, a laboratorijskim pretragama funkciju jetre.  

Više o temi Trudnoća

TRUDNOĆA
Brojite li bebine pokrete u stomaku?
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na