PREPORUKE

Trudnoća i ishrana: Šta izbaciti s jelovnika

Neke vrste hrane koje svakodnevno jedemo u trudnoći je najbolje izbjegavati, a evo i zašto

Nastojte se tokom trudnoće hraniti zdravo. Ilustracija

Bebe i mame

15.1.2020

Iako se mnoge trudnice trude jesti zdravo, nekada iz najbolje namjere i zbog neznanja mogu napraviti problem. Evo nekih namirnica koje treba izbjegavati tokom trudnoće.  


Mekani sirevi

Nepasterizirano mlijeko, pašteta domaće proizvodnje i mekani sirevi mogu sadržavati bakteriju listeriju. Listerija je rijetka bakterija koja se može naći u proizvodima od nepasteriziranog mlijeka, u džigerici, nedovoljno kuhanom mesu i u polugotovim jelima.  

Sirovo meso

Izbjegavajte sirovo i nedovoljno termički obrađeno meso (tartar biftek) i morske plodove, jer se možete zarazititi koliformnom bakterijom i salmonelom.  

Sirova jaja

Sirova jaja ili hranu koja sadrži sirova jaja trebalo bi izbjegavati zbog mogućnosti zaraze salmonelom. Ovo je posebno bitno ako jedete umake i sladolede iz kućne radinosti, jer se ovi kupovni proizvodi prave od pasteriziranih jaja.  

Džigerica

Juneća i janjeća džigerica sadrže previše vitamina A, koji se dovodi u vezu s nekim oštećenjima ploda, pa ih zato izbjegavajte. Pileća džigerica je sigurniji izbor, ali samo ako je jedete jednom sedmično.  

Alkohol

Alkohol je u trudoći najbolje izbjegavati. Liječnici su dokazali da prenatalno izlaganje alkoholu izaziva neurološka oštećenja. Također, alkohol treba izbjegavati i za vrijeme dojenja. 


Dnevno je dovoljna jedna šoljica kafe. Ilustracija

Ograničiti kofein

Ograničite unos kofeina na količinu do 200 miligrana dnevno. To je otprilike dvije šoljice instant kafe, jedna šoljica obične kafe, četiri šoljice čaja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.