PREPORUKE Namirnice koje treba izbjegavati

Trudnoća i ishrana: Šta izbaciti s jelovnika

Neke vrste hrane koje svakodnevno jedemo u trudnoći je najbolje izbjegavati, a evo i zašto

Piše: Bebe i mame

Nastojte se tokom trudnoće hraniti zdravo

Foto: Ilustracija


Iako se mnoge trudnice trude jesti zdravo, nekada iz najbolje namjere i zbog neznanja mogu napraviti problem. Evo nekih namirnica koje treba izbjegavati tokom trudnoće.  

Mekani sirevi

Nepasterizirano mlijeko, pašteta domaće proizvodnje i mekani sirevi mogu sadržavati bakteriju listeriju. Listerija je rijetka bakterija koja se može naći u proizvodima od nepasteriziranog mlijeka, u džigerici, nedovoljno kuhanom mesu i u polugotovim jelima.  

Sirovo meso

Izbjegavajte sirovo i nedovoljno termički obrađeno meso (tartar biftek) i morske plodove, jer se možete zarazititi koliformnom bakterijom i salmonelom.  

Sirova jaja

Sirova jaja ili hranu koja sadrži sirova jaja trebalo bi izbjegavati zbog mogućnosti zaraze salmonelom. Ovo je posebno bitno ako jedete umake i sladolede iz kućne radinosti, jer se ovi kupovni proizvodi prave od pasteriziranih jaja.  

Džigerica

Juneća i janjeća džigerica sadrže previše vitamina A, koji se dovodi u vezu s nekim oštećenjima ploda, pa ih zato izbjegavajte. Pileća džigerica je sigurniji izbor, ali samo ako je jedete jednom sedmično.  

Alkohol

Alkohol je u trudoći najbolje izbjegavati. Liječnici su dokazali da prenatalno izlaganje alkoholu izaziva neurološka oštećenja. Također, alkohol treba izbjegavati i za vrijeme dojenja. 

  • Dnevno je dovoljna jedna šoljica kafe

    Dnevno je dovoljna jedna šoljica kafe

    Foto: Ilustracija


Ograničiti kofein

Ograničite unos kofeina na količinu do 200 miligrana dnevno. To je otprilike dvije šoljice instant kafe, jedna šoljica obične kafe, četiri šoljice čaja.

Više o temi

PRAVILNA ISHRANA
Šest zdravih smjernica za trudnice
NA VRH

Komentari