KORISNO

Kada i zašto na carski rez

Sve više trudnica odlučuje se za porođaj carskim rezom kako bi izbjegle bolove

Oporavak od carskog reza traje duže nego nakon klasičnog porođaja. Ilustracija

Bebe i mame

14.1.2020

Mnoge žene strepe od komplikacija kao što su pucanje međice, zaglavljivanje ploda u porođajnom kanalu i bolovi koji mogu trajati satima, dok druge vjeruju da je carski rez najmanje traumatičan za bebu.  

Upravo zbog toga mnoge trudnice nalaze akušera koji ih pristaje poroditi carskim rezom. Ginekolozi se, međutim, slažu da je za ženu bolje da se porodi vaginalno, a ne carskim rezom.

Oni naglašavaju da hirurškoj intervenciji treba pribjegavati samo kada za to postoje jaki medicinski razlozi kao što su blizanačka trudnoća, nesrazmjer između veličine ploda i širine karlice ili situacija kada je beba okrenuta guzom umjesto glavom.

Akušer će se odlučiti za carski rez i kada uoči nepravilan srčani ritam i nedostatak kisika kod bebe, odljubljivanje posteljice i placentu koja prekriva grlić maternice.

U indikacije spada i patološki strah od bola jer takva trudnica ne slijedi uputstva, remeti prirodan tok porođaja i odlaže izlazak bebe.

Intenzivni bolovi nakon carskog reza traju dan-dva, kao i mučnina zbog djelovanja anestezije. Porodilja mora biti pod intenzivnim nadzorom liječnika koji joj kontroliraju pritisak i puls, stepen krvarenja, rad crijeva...

Beba se majci donosi najčešće tek nakon 24 sata. U bolnici se nakon carskog reza ostaje najmanje pet dana, a konci se skidaju sedam do deset dana nakon operacije.

U najčešće komplikacije spadaju krvarenje, visoka temperatura, infekcije maternice i urinarnog trakta, respiratorni problemi i loš rad crijeva.

Oporavak od carskog reza traje duže nego nakon klasičnog porođaja.

Nakon carskog reza mnoge žene istovremeno osjećaju sreću jer su postale majke, razočaranje što nisu aktivno učestvovale u rađanju djeteta i bijes zbog bolova. Jednima je drago što se sve napokon završilo, dok su druge zbunjene, jer ne osjećaju bliskost sa bebom.

Ukoliko se dvoumite, porazgovarajte sa svojim liječnikom i iznesite mu sve svoje dileme i strahove podstaknute pričama prijateljica koje su jedva preživjele porođaj. 

Ne zaboravite na činjenicu da ne postoje dva ista porođaja i da čak i žene koje su se porodile i vaginalno i carskim rezom imaju različito mišljenje o tome koje im je iskustvo bilo lakše.

- Respiratorni problemi češći kod beba rođenih carskim rezom.

- Bebe rođene carskim rezom, zbog anestetika koji se koriste za vrijeme operacije, sporije se adaptiraju.

- Povećan rizik za nastanak tromboze i infekcija spoljnih i unutrašnjih rezova porodilje.

- Problemi s laktacijom zbog produženog djelovanja opće anestezije.

- Otežano dojenje i uspostavljanje prvog kontakta s bebom.

- Oporavak traje duže nego nakon prirodnog porođaja.

- Otežano oslobađanje masnih naslaga u području ispod reza.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.