ISTRAŽIVANJE

Vrućina je kriva za prijevremeni porođaj

Stručnjaci su to objasnili time što vrućina utječe na pojavu trudova i da se, vjerovatno, radi o termoregulaciji, odnosno sposobnosti tijela da kontrolira toplotu

Vrućina utječe na pojavu trudova. Ilustracija

Bebe i mame

16.2.2020

Istraživanje provedeno na Univerzitetu Montreal pokazalo je da se tokom vrućih ljetnih mjeseci za trudnice povećava opasnost od prijevremenog porođaja, i to za 27 posto.  

Naučnici su analizirali više od 219.000 rođenja tokom 29 godina, pri čemu su uzeli u obzir maksimalnu dnevnu temperaturu u sedmici koja je prethodila porođaju i broj uzastopnih dana u kojima je temperatura bila iznad 31 Celzijevog stepena.

Tom prilikom je otkriveno da se pri takvim temperaturama četiri do sedam dana uzastopno rizik od preranog porođaja, odnosno u 37. ili 38. sedmici trudnoće, povećava za 27 posto.

Naučnici su to objasnili time što vrućina utječe na pojavu trudova i da se, vjerovatno, radi o termoregulaciji, odnosno sposobnosti tijela da kontrolira toplotu, a ne isključuju ni mogućnost dehidracije zbog čega se smanjuje protok krvi kroz uterus, što pojačava izlučivanje hormona hipofize, a to, na kraju, dovodi do preuranjenog porođaja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.