KORISNO

Trudnoća - koji pregledi i analize su potrebni?

Pregledi i kontrole se ne završavaju samim dolaskom bebe pa je potrebno znati šta se sve očekuje na liječničkim pregledima prije i tokom trudnoće kao i nakon porođaja

Redovno idite na preglede tokom cijele trudnoće. Ilustracija

Bebe i mame

3.3.2020

Iako se trudnoće češće dešavaju spontano, dobro je znati šta raditi ako odlučite da je vrijeme za stvaranje porodice. Planiranje trudnoće može biti jednako uzbudljivo kao i iznenadna trudnoća, a da pritom budete u prednosti jer imate bolje šanse da trudnoću lako podnesete i da na svijet donesete zdravu bebu.  

Pregledi i kontrole se ne završavaju samim dolaskom bebe, tako da je potrebno informirati se i o pregledima koji se rade nakon porođaja. Šta sve treba znati o pregledima prije i nakon trudnoće, a to će vam olakšati ovaj najljepši period u životu koji, doduše, može biti jednako stresan.

Kada osjetite da je vrijeme da na svijet donesete još jedan život, budite svjesni da donosite jednu od najvažnijih odluka u svom životu. Odluka o započinjanju porodice je velika i zbog toga možete osjetiti veliki pritisak.

U ovakvim trenucima, iznendane trudnoće su u prednosti jer vas oslobađaju mogućh dilema. Kako biste bili sigurni u ovu odluku najbolje je posavjetovati se sa svojim doktorom.

Razgovor sa ginekologom, obavezan ukoliko želite zatrudniti, može vam olakšati u donošenju ovakve odluke. Potrebno je iskreno odgovoriti na pitanja u vezi sa menstrualnim ciklusom, seksualnim odnosima kao i kontraceptivnm sredstvu koje ste do tada koristili.

Na osnovu toga mogu se ustanoviti najpovoljniji uslovi za začeće. Također, ginekolog će vam pojasniti i proces trudnoće tako da ćete znati šta vas čeka u svakom trenutku.

Strah je normalan u ovakvim situacijama ali baš zbog ovoga najbolje je obaviti razgovor sa svojim ginekologom prije bilo kakvog planiranja trudnoće.


Pegledi prije trudnoće

Nakon razgovora i konačne odluke potrebno je proći kroz mnoge preglede kako bi se ustanovilo opšte zdravstveno stanje. Veoma je bitno biti optimalnog zdravlja jer su tako veće šanse da postanete mama zdrave i sreine bebe. 

- Papa test - Jedan od najbitnijih pregleda je svakako PAPA test. Ukoliko ga nista radili te godine kada ste odlučili zatrudniti onda će biti obavezna stavka.

PAPA test je jedan od najefektivnijih ginekoloških pregleda. Pored opšteg intimnog zdravlja može i ukazati na postojanje premalignih ćelija. Zahvaljujući ovom testu, sprečavanje pojave raka grlića materice se smanjuje za 80 posto. Pored toga on će pokazati da li postoje infekcije ili bakterije i da li je potrebno liječenje antibioticima.

- Ultrazvučni pregled - Pregled materice i jajnika će takođe biti jedan od bitnih pregleda prije začeća. Ultrazvuk se može obaviti na dva načina: transabdominalno i transvaginalno. I jedan i drugi način su bezbolni i bezbjedni.

Pomoću ovog pregleda se može ustanoviti stanje materice kao i zida materice, jajnika i jajovoda. Pregled je bezbolan i kratko traje, tako da se ubrzo možete vratiti svakodnevom životu.

Vantjelesna oplodnja zahtijeva malo detaljnije preglede prije samog zahvata. PAPA test i ultrazvučni pregled su i u ovom procesu obavezni, ali pored toga potrebno je uraditi i još neke analize.

Testiranje na klamidiju je obavezno s obzirom da je jedan od čestih uzroka steriliteta kod žena. Pored toga potrebno je i hormonsko ispitivanje koje se radi dva do četiri dana od početka ciklusa.

Također, prije samog postupka žena mora uraditi i kompletnu krvnu sliku kao i urin.

U slučaju vantjelesne oplodnje muškarac također mora proći niz analiza i testova. Od njega će se pored testova na klamidiju i bakterije zahtijevati i spermogram.


Redovni ginekološki pregledi su obavezni i nakon trudnoće. Ilustracija

Redovni ginekološki pregledi su obavezni i nakon trudnoće. Zapravo, ove preglede ćete najviše cijeniti jer ćete sigurno imati gomilu pitanja za svog ginekologa. Primijetit ćete, naime, mnoge promjene na svom tijelu i zbog toga je dobro što se možete osloniti na svog liječnika kako bi vam olakšao ovaj period.  Psihičko i fizičko zdravlje nakon porođaja je veoma bitno jer ste potrebni bebi u punoj snazi. Pregledi se rade četiri do šest nedjelja nakon porođaja. Pregled vrše ginekolog i pedijatar kako bi se uverili da je sve u redu sa vama kao i to kako ste se navikli na život sa bebom.  

Što se tiče fizičkog pregleda on se sastoji od pregleda vašeg tela i mogućeg postojanja postporođajnih bolova. Dalje se provjeravaju rane i zarastanje kao i da li postoji neka infekcija. I PAPA test se radi i odmah nakon porođaja.

Što se tiče mogućih problema i tegoba nakon porođaja, postoji šansa za mnoge ali vas to ne treba plašiti. Sve pojave su normalan proces oporavka vašeg tijela koje je prošlo kroz veliku promjena.

Hemoroidi su jedna od najčešćih tegoba nakon porođaja i mogu biti jako bolni i neprijatni. Postoje razne kreme i lijekovi kojim možete ublažiti bol i neprijatnost ali imajte u vidu da je to privremeno rješenje.

Kako biste se riješili hemoroida na duže staze potrebno je promijeniti način života. Redovno vježbanje, ishrana bogata vlaknima kao i unos vode može pomoći u oslobađanju od ove nevolje. Također je poželjno redovno pražnjenje crijeva, a svakako je preporučljivo uzimanje probiotika uz svako jelo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.