PREPORUKE

Dileme: Na koji način porađati trudnice zaražene koronavirusom

Stručnjaci ističu kako dosadašnji podaci ukazuju na mogućnost da su trudnice zbog svog stanja nešto zaštićenije od rizika da obole od Covida-19

Jako je važno da ostanu nezaražene. Ilustracija

Avaz.ba

9.4.2020

Iz do sada dostupnih podataka o djeci koju su rodile majke pozitivne na koronavirus, jedna je studija pokazala da kod sedmero djece rođene carskim rezom nije bilo prenošenja virusa na dijete. S druge strane, u drugoj studiji pokazalo se da je kod majke pozivne na virus koja je rodila vaginalno dijete po porodu bilo pozitivno.


Nemaju simptoma ni komplikacija

Zbog toga su njemačko društvo ginekologa i opstetičara, kao i još neka relevantna društva, već razmatrala preporuku o tome da se za žene koje su pozitivne na koronavirus, a nemaju simptoma ni komplikacija, preporuči porod carskim rezom. 

Također, u slučaju da kod žena kod kojih je zaraza koronavirusom potvrđena postoje simptomi bolesti Covid-19, ili postoje neke druge komplikacije, odluka o vrsti poroda treba biti na ljekaru koji vodi trudnicu i porod. 


Novorođenčad majki pozitivnih na koronavirus treba izolirati najmanje 14 dana. Ilustracija

Stručnjaci ističu kako dosadašnji podaci ukazuju na mogućnost da su trudnice zbog svog stanja nešto zaštićenije od rizika da obole od koronavirusa, međutim, jako je važno da se pridržavaju mjera zaštite i ostanu nezaražene, jer prije ili kasnije doći će u rađaonu. Ako je riječ o zaraženoj trudnici, time se povećava rizik od zaraze trudnica koje su u isto vrijeme tamo. U tom slučaju i cijeli tim ljekara i medicinskih sestara s kojima bude u kontaktu završit će u samoizolaciji, čime se slabi zdravstveni sistem.

Izolacija novorođenčadi

Također, veoma je važno ponašanje i nakon poroda. Naime, stručnjaci kažu da novorođenčad majki pozitivnih na koronavirus treba izolirati najmanje 14 dana ili dok se virus ne ukloni. Tokom faze izolacije majkama se ne preporučuje dojenje, no preporučuje se izdajanje i hranjenje bebe majčinim mlijekom od strane zdrave porodilje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.