KORISNO Trudnoća i porod

Strahovi i dileme budućih mama

Ružni snovi i strah da s bebom nešto neće biti uredu su vrlo česta briga kod trudnica

Avaz.ba

Trudnoća predstavlja jedno potpuno novo stanje

Foto: Ilustracija


Da li je normalno što stalno mijenjam raspoloženja? Debela sam i čini mi se da me muž više ne voli i ne želi kao prije, samo su neka od pitanja koja muče svaku ženu u trudnoći.  

Da li je normalno što stalno mijenjam raspoloženja?

Apsolutno! Trudnoća predstavlja jedno potpuno novo stanje ne samo u fizičkom već i u psihičkom smislu. Prvorotke strepe od porođaja jer ne znaju šta ih čeka. Svjesni ste da će dijete koje očekujete izmijeniti sve aspekte vašeg života, od emocija, do odnosa sa partnerom, preko karijere, novih potreba... Sasvim je razumljivo što ste opterećeni brigom oko trudnoće, da li će beba biti dobro, kako će proteći porođaj, kako ćete se, u ekonomskom smislu, snaći u proširenoj porodici, gdje smjestiti novog člana...

Stvari će se polako poboljšavati

Čak i da na vaše raspoloženje ne utječu hormoni - a itekako utječu - nije jednostavno izboriti se sa svim tim brigama...

Kada će promjene raspoloženja biti najizraženije?  

Najvjerovatnije da će vam biti najteže u prvom trimestru kad se suočavate s činjenicom da ste u drugom stanju. Stvari će se polako poboljšavati sve do kraja trudnoće, kada se strahovi ponovo mogu javiti pred sam porođaj. Strah je reakcija na nešto nepoznato, zato se dobro informirajte za sve vezano za porođaj (kako ga prepoznati, koliko traje, šta možete očekivati, šta će se dešavati u porodilištu kada vas prime...).

Opterećena sam trudnoćom i stalno pričam o tome, da li je to normalno?

Normalno je da ste usredsređeni na jedan od najvažnijih događaja u životu. Isto tako je moguće da drugima iz vaše okoline nije baš uvijek naročito interesantno da stalno slušaju o tome kako se osjećate, čemu se radujete, a čega se bojite. S onima koje volite i koji vole vas sasvim je uredu da podjelite sva svoja osjećanja. Najvažnije od svega je da ih dijelite s bebinim ocem, da bi i on bio uključen u čitav proces.

Stalno zaboravljam stvari, ima li to veze s trudnoćom?  

Nema nekih posebnih naučnih dokaza za to, mada se u praksi pokazalo kao čest slučaj. U svakom slučaju, nemojte se zbog toga nervirati - pišite podsjetnike i sve će biti uredu.

  • Noćne more pokušajte izbjeći

    Noćne more pokušajte izbjeći

    Foto: Ilustracija


Imam noćne more i plašim se da s bebom nešto neće biti uredu. Šta da radim?

Ružni snovi i strah da s bebom nešto neće biti uredu su vrlo česta briga kod trudnica. Nastaju iz činjenice da sve mame najviše od svega žele da njihove bebe budu savršene. Razgovarajte o tome sa svojim ljekarom, koji će vas uvjeriti da, ako su rezultati testova koje radite tokom trudnoće dobri i ako na UZ pregledu sve djeluje normalno, nema potrebe da brinete jer je šansa da sa bebom nešto nije uredu zaista mala.

Isto tako, razgovarajte i sa svojim najbližima, kao i s prijateljicama koje imaju djecu i vidjet ćete da je normalno biti zabrinut. Noćne more pokušajte izbjeći tako što ćete preko dana biti fizički aktivni, pa ćete kad bude vrijeme za krevet biti umorni i spavati bez snova.

Kako da se borim protiv promjena raspoloženja?

Razgovarajte s onima koji su vam bliski, idite u šetnju, gledajte neki film, čitajte... Radite nešto, da biste odvratili sebi pažnju od briga.

Razgovor s mužem

Debela sam i čini mi se da me muž više ne voli kao prije!? 

Bojazan da nije više privlačna i da odnos s mužem više neće biti kao prije vrlo je česta stvar kod trudnih žena. Morate o tome razgovarati s mužem. Ipak, prvo se trebate svidjeti samoj sebi da biste mogli prihvatiti da vas i on vidi kao lijepu, poželjnu ženu. Dakle, njegujte se kao i ranije, oblačite se adekvatno, ali ne i neprivlačno, istaknite ono što je najljepše na vama i ponosite se svojim izgledom.

Trudnoća i porod
Najčešći strahovi trudnica: Kako da se ponašam?

Više o:

Trudnica Porod Beba
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na