PODRŠKA Svjetski dan mentalnog zdravlja majki

60 stručnjaka poručilo ženama da nisu same

Okupilo se čak 60 stručnjaka iz različitih oblasti: psihologa, psihijatara, ginekologa, neonatologa, pedijatara, profesora...

Avaz.ba

Dr. Kovačić i dr. Aziraj-Smajić poslale poruku podrške

Foto: Avaz


Ove sedmice se obilježava Dan mentalnog zdravlja majki kojim se želi povećati svjesnost o značaju očuvanja mentalnog zdravlja žene u jednom od najosjetljivijih perioda u životu te informiranje o potencijalnim psihičkim smetnjama i teškoćama s kojima se mogu suočiti u tom periodu.  

Odjel Neuropsihijatrije Kantonalne bolnice „Dr. Irfan Ljubijankić“, Bihać je tim povodom pripremio video prezentaciju s kojom se želi poslati poruka majkama da nisu same, da su podržane i od strane stručnjaka i da im je pomoć dostupna.

Doc. dr. sc. Vildana Aziraj-Smajić, specijalistica kliničke psihologije i Alma Kovačić, psihologinja i geštalt psihoterapeutkinja okupile su čak 60 stručnjaka iz različitih oblasti , psihologa, psihijatara, ginekologa, neonatologa, pedijatara, profesora..., iz Bihaća, Cazina, Bužima, Sanskog Mosta, Ključa, Sarajeva, Tuzle i Zagreba koji su poslali svoje poruke podrške za trudnice i porodilje.

  • Namjera ljekara je da trudnice i porodilje osjete podršku

    Namjera ljekara je da trudnice i porodilje osjete podršku

    Foto: Ilustracija


Autorice i realizatorice ovog videa poručile su da im je namjera da trudnice i porodilje osjete podršku i prepoznavanje koje su im uputili svi ovi stručanjaci. Pored poruka podrške u videu su dobile i konkretne upute kako se relaksirati, objašnjenje zašto je bol ipak nekad potreban, kao i jasne znakove kada trebaju alarmirati svoje najbliže i stručnjake mentalnog zdravlja tj. onda kada se nisu u stanju boriti same sa stanjima koja su do sada poprilično prisutna nakon poroda-postpartalnim psihičkim poremećajima.

Ovo je po prvi put da se o Dan mentalnog zdravlja majka na ovakava način obilježava u našoj državi.

YouTube

Trudnoća i porod
Najčešći strahovi trudnica: Kako da se ponašam?

Više o temi Trudnice

KORISNO
Birajte pravu hranu
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na