SAVJETI Teško je ostati smiren i staložen

Koliko je važno da budete opušteni tokom trudnoće

Trudnoća sa sobom donosi mnogo promjena, a uz ubrzan tempo života, potrebno je svaki dan odvojiti nekoliko minuta i posvetiti se sebi

Avaz.ba

Čitajte knjiga i članaka o trudnoći i porodu

Foto: Ilustracija


Kada ste nervozni ili pod stresom, vaše stanje se direktno preko placente prenosi na vašu bebu. Studije pokazuju da ukoliko ste sretna i opuštena trudnica, i vaša beba će se osjećati sretno i smireno.

Naravno, današnji tempo života pridonosi sve većem stresu i ponekad je teško ostati smiren i staložen,  a pogotovo kada ste trudni. Dodatni utjecaj hormona vas može još više učiniti nervoznom. Ovo je pet učinkovitih načina kako da opustite svoje tijelo, da se povežete sa svojom bebom i da se osjećate posebno!

Lagano disanje

1. Lagana šetnja - Umjerena tjelovježba - hodanje, plivanje i joga će potaknuti hormone sreće a ujedno će vam pomoći da ostanete u formi koja vam je itekako potrebna. Porođaj i oporavak nakon poroda je znatno lakši kod trudnica koje su vodila računa o tjelovježbi i ishrani tokom trudnoće. Fizička aktivnost vam samo može pomoći da se osjećate ljepše, sretnije i zdravije, a vašoj bebi će, također, goditi lagana šetnja.

2. Meditacija - Trudnoća sa sobom donosi mnogo promjena, a uz ubrzan tempo života, potrebno je svaki dan odvojiti nekoliko minuta i posvetiti se sebi. Fokusirajte se na lagano disanje, svjesno opuštajte mišiće i mislite na svoju bebu i na susret s njom. Meditacija vam može pomoći da se povežete sa svojom bebom, da se još više radujete njenom dolasku ali i promjenama koje uskoro dolaze u vaš život. 

  • Slušanje muzike garantovano poboljšava raspoloženje

    Slušanje muzike garantovano poboljšava raspoloženje

    Foto: Ilustracija


3. Čitanje - Čitanje knjiga i članaka o trudnoći i porodu je sigurno ono što vas najviše zanima ali vam čitanje dobrog romana također može poslužiti kao način opuštanja.

Slušajte muziku

4. Muzika - Slušanje muzike garantovano poboljšava raspoloženje i opušta vas. Pustite omiljenu pjesmu, pjevušite je svojoj bebi u stomaku i osjetite kako se oslobađate stresa!

5. Masaža - Masaža je možda jedan od najboljih poklona kojeg sebi možete priuštiti tokom trudnoće. Naravno, pronađite provjerenog fizioterapeuta koji je obučen za prenatalnu masažu.

Više o temi Trudnica

ISTRAŽIVANJA
Hipertenzija povezana sa spontanim pobačajem
KORISNO
Strahovi i dileme budućih mama
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na