SAVJETI

Kako spriječiti gljivične infekcije u trudnoći

Za vrijeme trudnoće obratite pažnju na ishranu, koja bi trebalo da bude bogata vlaknima, mineralima i vitaminima

Unosite više salate i pijte limunadu zaslađenu sa malo meda. Ilustracija

Avaz.ba

4.6.2020

Iako ne možete uticati na nivo estrogena u trudnoći, a samim tim i na proizvodnju glikogena koji uslovljavaju množenje gljivica, možete uraditi sve što je do vas da se tokom trudnoće ne suočite sa ovim problemom.  

Ukoliko je vaša trudnoća planirana, prije no što se upustite u seksualne odnose bez zaštite idite kod ginekologa. Tek nakon detaljnog pregleda i potvrde ljekara da je sve u redu, krenite u realizaciju svog plana.

Za vrijeme trudnoće obratite pažnju na ishranu, koja bi trebalo da bude bogata vlaknima, mineralima i vitaminima. Ukoliko imate potrebu da jedete slatkiše i ne možete da se suzdržite, potrudite se da napravite balans. Unosite više salate i pijte limunadu zaslađenu sa malo meda. Isto važi i za ostale namirnice, poput hljeba i mesa.

Ne odričite se hrane koja vam prija, ali jedite pametno. Također, obratite pažnju na to koliko tečnosti pijete. Voda je čistač organizma, s toga se potrudite da je pijete tokom čitavog dana, ali ipak umjereno. Optimalna količina vode koju bi trudnica trebalo da popije je od 1,8 do 2,5 litara u toku dana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.