RIJEČ STRUČNJAKA

Kako se nakon poroda vratiti u formu

Najlakši i najbrži način topljenja viška kilograma nakon trudnoće, a ujedno i način liječenja strija i celulita jeste nehirurška liposukcija

U toku trudnoće organizam se priprema za ishranu još jednog organizma. Avaz

Piše: Prof. dr. Naima Arslanagić / Avaz.ba

6.6.2020

Svaka trudnica dobije u toku trudnoće nekoliko kilograma viška. Zašto se to dešava? Brojni su razlozi za ovu pojavu koje se svaka žena želi riješiti i ponovo vratiti svoju raniju figuru. Prvi razlog nalazi se u koži koja, pored brojnih drugih funkcija, ima ulogu depoa masti, skladištenja rezervne hrane koja se u slučaju gladovanja prva troši.  


Kako nastaju strije i celulit

U toku trudnoće organizam se priprema za ishranu još jednog organizma i zato stvara energetske depoe za dva organizma, organizam majke i organizam ploda. Naglo, ali i postepeno, kontinuirano prekomjerno nagomilavanje masnog tkiva dovodi do pucanja kože usljed prevelikog rastezanja vezivnih i elastičnih vlakana u koži. Tako nastaju strije, ali i celulit.  

To je jedan mehanizam nastanka strija i celulita. Strije i celulit nastaju i zbog negativnog djelovanja hormona, prije svega ženskog spolnog hormona estrogena, na vezivna i elastična vlakna u koži. Žene koje imaju strije i celulit imaju i slabije vezivno tkivo. 

Celulit i strije su cijena koju žene plaćaju za svoju ulogu majčinstva. Muškarci ih nemaju jer ih štiti njihov spolni hormon testosteron. Da je njegova uloga tako važna dokaz su kastrirani muškarci u kojih se nakon kastracije pojavljuje celulit jednako kao i kod žena.

Ukoliko trudnica unosi više hrane, a manje se kreće, što je redovna pojava u zadnjem tromjesečju trudnoće, to za posljedicu ima povećanje ukupne tjelesne mase i nakupljanje viška masnog tkiva na onim dijelovima tijela na kojima je to baš najmanje poželjno.

Najlakši i najbrži način topljenja viška kilograma nakon trudnoće, a ujedno i način liječenja strija i celulita jeste nehirurška liposukcija. To je liječenje nanostrujama, potpuno bezbolno i savršeno komforno, bez gladovanja, fizičkog umora i popratnih bolova u mišićima, što je redovna pojava nakon fizičke vježbe.

Kako djeluju nano struje

Naime, u toku stimulacije nanostrujama, frakcijskim radiovalovima, određene grupe mišića podvrgnute su kontrakcijama jednakim kao prilikom najnapornije fizičke vježbe. No, u ovom slučaju nema umora, nema slabosti tijela ni bolova u mišićima, jer nema pada vrijednosti šećera u krvi niti dolazi do nagomilavanja mliječne kiseline u mišićima, kao što se to dešava u toku stvarne fizičke vježbe.  

Frakcijski elektromagnetni valovi aplicirani putem kože do odgovarajućih nerava (koji stimuliraju one mišiće iznad kojih se žele odstraniti višak masnoće, strije i celulit) dovode do brzog preoblikovanja tijela ili, jednostavnije rečeno, do mršavljenja zbog gubitka masnog tkiva u koži i istovremenog povećanja mišićne mase.  

Prof. dr. Naima Arslanagić. Avaz

Ovi efekti se postižu frakcioniranom elektromagnetnom stimulacijom nerava koji podražuju ciljne mišiće na dijelovima tijela gdje se želi postići terapeutski efekat. Liječenjem nanostrujama istovremeno se ubrzava cirkulacija krvi u koži, što dovodi do bržeg eliminiranja toksina nakupljenih u tkivima, smanjuju se otekline kože, zateže se sama koža te smanjuju eventualne strije i celulit. 

Ova potpuno bezbolna, prirodna ili fiziološka vrsta liječenja idealna je za preoblikovanje figure tijela. Liječenje djeluje stimulativno na fibroblaste, ćelije koje se nalaze u koži.  Te ćelije proizvode vezivna i elastična vlakna koja nakon tretmana imaju karakteristike vlakana kod sasvim mladih osoba. Celulit se ne može stopostotno otkloniti za sva vremena isključivo zbog utjecaja estrogena kod žena.  

No, povremenim tretmanima nakon što su postignuti zadovoljavajući rezultati, cjelokupna figura bez celulita i strija može se održavati dugi niz godina.  Naime, frakcionirani radiovalovi imaju najjači efekat na masne ćelije, zatim na kompletan metabolizam organizma. Oni pojačavaju limfnu drenažu i cirkulaciju, naročito u području bokova, stražnjice, natkoljenica i koljena.  

Kako sačuvati potignute efekte

Liječenje nanostrujama istovremeno zateže kožu, smanjuje strije i celulit i smanjuje obim tretiranih dijelova. Da bi rezultati bili vidljivi potrebno je najmanje šest tretmana bar jednom sedmično. A poslije toga slijedi održavanje postignutih efekata, liječenjem jednom mjesečno. 

Većina žena ne prihvata činjenicu da se celulit, zbog djelovanja estrogena, ponovo može pojaviti te da su zato potrebni tretmani održavanja.

Ova neinvazivna metoda skulpturiranja tijela potpuno je bezbolna, komforna i daje dugotrajne efekte. Liječenje dovodi do pomlađivanja kože, ubrzane cirkulacije krvi, regulacije Ph kože, bržeg obnavljanja ćelija, stvaranja vezivnih i elastičnih vlakana, a time i do zatezanja kože koja na kraju liječenja postaje glatka, gipka, napeta i mekana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.