SAVJETI

Vježbe ne prijaju stomaku porodilje

Potrebno je najmanje šest sedmica da se stomak vrati u uobičajenu veličinu

Nemojte raditi trbušnjake. Ilustracija

Avaz.ba

6.6.2020

Čuveni trener svjetskih zvijezda Džejms Dugan (James) smatra da novopečene majke griješe što odmah nakon porođaja počinju jvježbati kako bi vratile staru liniju. 

- Potrebno je najmanje šest sedmica da se stomak vrati u uobičajenu veličinu. Prije toga nemojte razmišljati o vježbama kojima ćete ojačati mišiće donjeg dijela stomaka. Dodaci ribljeg ulja pomažu u proizvodnji hormona koji podstiču sagorijevanje masti. Krenite s tri kapsule od 1.000 miligrama dnevno uz obroke i dođite do pet - kaže Dugan.

Osim toga, on preporučuje da svakog dana jedete orahe, masline i maslinovo ulje, jer sadrže dobre masti koje će lakše sagorijevati loše masti, a bolje ćete se boriti i protiv umora.

Vježbanje otpočnite blagim vježbama karlice, poznatijim kao Kegelove vježbe. One djeluju kao prirodni korzet za tijelo i „peglaju" stomak. Svakog dana 15-20 puta, u pet serija, stegnite i opustite mišiće karlice.

Nemojte raditi trbušnjake, jer je mišićima abdomena potrebno vrijeme da se obnove. Na kraju Dugan savjetuje da se odmarate tokom dana i istegnete prije spavanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.