SAVJETI Čuveni trener svjetskih zvijezda tvrdi

Vježbe ne prijaju stomaku porodilje

Potrebno je najmanje šest sedmica da se stomak vrati u uobičajenu veličinu

Piše: Avaz.ba

Nemojte raditi trbušnjake

Foto: Ilustracija


Čuveni trener svjetskih zvijezda Džejms Dugan (James) smatra da novopečene majke griješe što odmah nakon porođaja počinju jvježbati kako bi vratile staru liniju. 

- Potrebno je najmanje šest sedmica da se stomak vrati u uobičajenu veličinu. Prije toga nemojte razmišljati o vježbama kojima ćete ojačati mišiće donjeg dijela stomaka. Dodaci ribljeg ulja pomažu u proizvodnji hormona koji podstiču sagorijevanje masti. Krenite s tri kapsule od 1.000 miligrama dnevno uz obroke i dođite do pet - kaže Dugan.

Osim toga, on preporučuje da svakog dana jedete orahe, masline i maslinovo ulje, jer sadrže dobre masti koje će lakše sagorijevati loše masti, a bolje ćete se boriti i protiv umora.

Vježbanje otpočnite blagim vježbama karlice, poznatijim kao Kegelove vježbe. One djeluju kao prirodni korzet za tijelo i „peglaju" stomak. Svakog dana 15-20 puta, u pet serija, stegnite i opustite mišiće karlice.

Nemojte raditi trbušnjake, jer je mišićima abdomena potrebno vrijeme da se obnove. Na kraju Dugan savjetuje da se odmarate tokom dana i istegnete prije spavanja.

Trudnoća i porod
Najčešći strahovi trudnica: Kako da se ponašam?

Više o temi

RIJEČ STRUČNJAKA
Evo šta su tamne mrlje na lijepom licu porodilja
NA VRH

Komentari