ISTRAŽIVANJA Stručnjaci su došli do niza neobičnih otkrića

Bebe se u stomaku igraju pupčanom vrpcom, plaču i sanjaju

Bebe rođene u maju uglavnom su teže od beba rođenih u drugim mjesecima

Avaz.ba
12.06.2020 20:09

One su aktivne i tokom boravka u majčinom stomaku

Foto: Ilustracija

Bebe su neiscrpna tema i pobuđuju pažnju gotovo od momenta začeća. Naročito su zanimljivi malo poznati detalji vezani za period trudnoće njihovih mama. Baveći se ovim razdobljem stručnjaci su došli do niza neobičnih otkrića uzrokovanih njihovim uzajamnim odnosom.

U trudnoći se ženama izoštravaju sva čula, a posebno čulo mirisa, zbog čega ne mogu da podnesu pojedine namirnice koje su prije trudnoće obožavale. U trudnoći se mjenja ritam rasta i opadanja kose. U ovom periodu kosa više raste, a nakon porođaja više opada. Normalan ritam uspostavlja se obično šest mjeseci nakon rođenja djeteta.

Što se tiče beba, one su aktivne i tokom boravka u majčinom stomaku. Igraju se pupčanom vrpcom, sisaju prst, plaču i sanjaju. Dokazano je da od četvrtog mjeseca mogu da prepoznaju majčin i očev glas. I još nešto. Bebe rođene u maju uglavnom su teže od beba rođenih u drugim mjesecima. Ovaj podatak se pripisuje slavskim, novogodišnjim i drugim bogatim trpezama, tokom kojih buduće majke konzumiraju kaloričniju ishranu.

Tagovi

Bebe Stomak Majka

Komentari

NA VRH