SAVJETI

Prirodni porod je najsigurniji

Carski rez ne bi trebao biti opcija koja se bira, već nužna operacija koja se radi isključivo onda kada za to postoje medicinski opravdani razlozi

Porazgovarajte sa svojim ginekologom i iznesite sve dileme i strahove. Ilustracija

Avaz.ba

15.6.2020

Ukoliko se dvoumite o načinu porođaja, porazgovarajte sa svojim ginekologom i iznesite sve dileme i strahove, tvrde stručnjaci. Ljekari uglavnom savjetuju da se porođaj izvede prirodnim putem, dok se carski rez preporučuje u posebnim situacijama, uglavnom kada je bebe velika i okrenuta karlično.  


Prirodni porođaj

Na Zapadu se veliki broj žena odlučuje poroditi prirodno, bez medikamenata i intervencija, smatrajući da je takav porođaj zdraviji. To je porođaj u kome se medikamenti ne primjenjuju ili su malo zastupljeni, a pristup je drugačiji, onako kako ženi najviše odgovara pod uslovom da trudnoća nije problematična. Najbitnije je da se porođaj pažljivo prati, bez forsiranja. 


Carski rez

Svaka trudnoća može se završiti carskim rezom. Ipak, carski rez ne bi trebao biti opcija koja se bira, već nužna operacija koja se radi isključivo onda kada za to postoje medicinski opravdani razlozi. 

Ljekari uglavnom savjetuju da se porođaj izvede prirodnim putem. Ilustracija

Oporavak od carskog reza traje duže nego nakon klasičnog porođaja. U bolnici se nakon carskog reza ostaje najmanje pet dana.

Porođaj u vodi

Temperatura vode održava se na 37 stepeni, u čemu i jeste najveća prednost ove metode. Tako se umanjuje osjećaj bola, razmekšava se tkivo maternice i pojačava efikasnost kontrakcija, pa se i porođaj brže odvija.  

Nakon dva sata boravka u kadi, žena se vraća na krevet i nastavlja se porađati klasičnim putem uz mnogo manje bola. Ako porođaj krene dok je žena u vodi, sve se obavlja na licu mjesta. Djetetu se ništa loše neće desiti jer iz jedne vodene sredine prelazi u drugu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.