ISTRAŽIVANJA

Razlozi zašto trudnice trebaju vježbati

Istraživanja pokazuju da žene koje su za vrijeme trudnoće fizički aktivnije drastično smanjuju mogućnost pojavljivanja eventualnih komplikacija u trudnoći

Piše: Z. K. / Avaz.ba

Trudnice trebaju imati najmanje 30 minuta umjerenih fizičkih aktivnosti

Foto: Ilustracija


- Stručnjaci kažu da bi trudna žena, kod koje nisu otkrivene nikakve komplikacije i problemi, trebala imati najmanje 30 minuta umjerenih fizičkih aktivnosti većinu dana u sedmici.  

- Ljekari su primijetili da postoji velika razlika između preporuka o fizičkoj aktivnosti i stvarne prakse trudnica, a smatra se da preporuka o nužnosti tjelovježbe za vrijeme trudnoće biva ignorirana, odnosno da većina žena nije uopće svjesna njezine važnosti.  

- Istraživanja pokazuju da žene koje su za vrijeme trudnoće fizički aktivnije drastično smanjuju mogućnost rapidnog debljanja, ali i mogućnost pojavljivanja eventualnih komplikacija u trudnoći.

- Američki stručnjaci proveli su istraživanje nad više od 150.000 žena od 18 do 44 godina starosti, od kojih su 6.528 bile trudne, i došli do zaključka da je 2000. godine 27 posto žena koje nisu bile trudne poslušalo preporuke o nužnosti tjelovježbe, u poređenju sa 16 posto trudnica.  

Više o temi

KORISNO
Zašto trudnice trebaju vježbati
ISTRAŽIVANJA
Vježbajte tokom trudnoće
NA VRH

Komentari