KORISNO

Šta sve trebate znati o trudnoći

Bez obzira na vaša pitanja, razumijevanje trudnoće iz sedmice u sedmicu može vam pomoći da donosite dobre odluke

Što više znate o svojoj trudnoći to ćete biti spremniji. Ilustracija

Z. K.

11.11.2020

Svakog dana možda imate sve više pitanja o zdravoj trudnoći. Šta treba da jedete? Možete li vježbati? Koju vrstu prenatalnih testova biste trebali uzeti u obzir? Ako nosite blizance ili druge višeplodne potomke, možda ćete iz sedmice u sedmicu imati još više pitanja o trudnoći. Koliko kilograma treba da dobijete? Kako možete spriječiti prijevremeni porod? Da li će vam trebati odmor u krevetu?

Bez obzira na vaša pitanja, razumijevanje trudnoće iz sedmice u sedmicu može vam pomoći da donosite dobre odluke tokom cijele trudnoće. Naučite šta treba uraditi u ishrani i naučite osnove o drugim zdravim pitanjima trudnoće - od vježbanja do bolova u leđima i seksa. Što više znate o svojoj trudnoći to ćete biti spremniji da se suočite sa onim što vas očekuje. 

Prvo tromjesečje - Prvih nekoliko mjeseci trudnoće, prvo tromjesečje, obilježeni su brzim promjenama i za vas i za vašu bebu. Za vas, fizičke promjene mogu uključivati osjetljivost dojke, umor i mučninu Za vašu bebu je prvo tromjesečje vrijeme brzog rasta i razvoja. Mozak, kičmena moždina i drugi organi vaše bebe počinju da se formiraju, a bebino srce počinje da kuca. Čak i prsti vaše bebe počinju da se oblikuju. Ako ste u prvom tromjesečju, zakažite sastanak sa svojim doktorom za početak prenatalne njege.


Redovne posjete vašem ljekaru i dalje su važne. Ilustracija

Drugo tromjesečje - Tokom drugog tromjesečja trudnoće, od četvrtog do šestog mjeseca, možda ćete se osjećati bolje nego što ste se osjećali u početku. Sada je vrijeme da uživate u trudnoći! Tokom drugog tromjesečja, vaša beba može da počne da djeluje stvarnije. Znaci i simptomi u drugom tromjesečju mogu uključivati veće grudi, rastući stomak i promjene na koži. Za vašu bebu, drugo tromjesečje često obilježava sposobnost kretanja i čuvanja. Do 20. sedmice bit ćete na pola trudnoće. Redovne posjete vašem ljekaru i dalje su važne.

Treće tromjesečje - Posljednjih nekoliko mjeseci trudnoće, treće tromjesečje, može biti fizički i emocionalno izazovno. Znaci i simptomi trećeg tromjesečja mogu uključivati bolove u leđima, žgaravicu i sve veću anksioznost. Tokom trećeg tromjesečja, vaša beba će vjerovatno otvoriti oči i duplirati kilograme. Brz rast može da dovede do primjetnijih pokreta fetusa.

Tokom trećeg tromjesečja i dalje ćete se redovno sastajati sa svojim ljekarom. Ljekar može provjeriti položaj vaše bebe. Kako se bliži termin poroda, nastavite da postavljate pitanja. Znanje šta možete očekivati tokom trećeg tromjesečja može vam pomoći tokom posljednje faze trudnoće.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.