KORISNO

Čokolada je superhrana

Najzdravija je ona u kojoj je 70 procenata kakaa

Buduće majke koje se tokom trudnoće časte čokoladom bolje se nose sa stresom. Ilustracija

Z. K.

1.12.2020

Tajna moćnog efekta čokolade zove se kakao, koji je odgovoran i za njen poseban okus. Puna zdravih sastojaka poput flavonoida i teobromina, zrna kakaovca pravi su uništavači potencijalnih bolesti.

Kakao ima gorak okus, ali uz dodatak mlijeka, šećera i maslaca, dobijemo ukusnu čokoladu. Najzdravija je ona u kojoj je 70 procenata kakaa, no, zbog dosta šećera djeci je treba ograničiti na nekoliko kockica dnevno. 

Studije pokazuju da čokolada smanjuje krvni pritisak, povećava elastičnost vena i smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Za to su zaslužni flavonoidi. Nova istraživanja pokazuju da oni nisu jedini sastojci koji pomažu zdravlju.  Čokolada smiruje kašalj zahvaljujući teobrominu. Ovaj njen sastojak smanjuje aktivnosti u dijelu mozga koji podražuje dišne organe i najveći dio probavnog sistema.  

Buduće majke koje se tokom trudnoće časte čokoladom bolje se nose sa stresom, nego one koje nisu jele čokoladu. Istraživanja su pokazala i da su djeca trudnica koje su jele čokoladu, sretnija i češće se smiju.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.