SAVJETI

Razlozi zašto je važno vježbati u trudnoći

Pošto trudnice vrlo brzo gube energiju, vježbe mogu pomoći stvaranju veće izdržljivosti kardiovaskularnog sistema i jačanju mišića

Z. K.

Ukoliko vježbate, time jačate mišiće, pomažete otklanjanju bolova u leđima

Foto: Ilustracija


Većini trudnica sama pomisao na vježbanje zvuči kao noćna mora. Međutim, vježbanje u trudnoći donosi mnoge prednosti a mi vam donosimo sve prednosti vježbanja koje vas mogu potaknuti i motivisati.

1. Dobit ćete više energije - Pošto trudnice vrlo brzo gube energiju, vježbe mogu pomoći stvaranju veće izdržljivosti kardiovaskularnog sistema i jačanju mišića. 

2. Imat ćete bolji san - Ukoliko se bavite tjelovježbom a uz to imate težinu od 7-8 kilograma svaki dan, to vas može umoriti i podariti ljepši i ugodniji san. 

3. Otklonit ćete neželjene bolove - Ukoliko vježbate, time jačate mišiće, pomažete otklanjanju bolova u leđima i poboljšavate cirkulaciju a ovo sve je i više nego važno tokom trudnoće. 

4. Pripremate se za porod - Ukoliko radite fizičke vježbe, automatski pripremate tijelo za porod, imaćete bolju koncentraciju i izdržjivost za sve što vas čeka prije i poslije poroda. 

  • Poznato je da se tjelovježbom podiže nivo serotonina, hormona sreće

    Poznato je da se tjelovježbom podiže nivo serotonina, hormona sreće

    Foto: Ilustracija


5. Oslobađate se stresa - Poznato je da se tjelovježbom podiže nivo serotonina, hormona sreće, a samim tim se otklanjanju prisutni stresovi i strahovi tokom trudnoće. 

6. Postajete samouvjereniji - Trudnice se obično prepadnu količinom nakupljenih kilograma tokom trudnoće, a ukoliko vježbate, suvišni kilogrami nakon poroda neće predstavljati problem već ćete imati samopuzdanje da se vrlo brzo vratite u stare farmerke. 

7. Dobivate motivaciju za brži oporavak nakon poroda - Ukoliko ste vježbali tokom trudnoće, razvili ste zdravu naviku vježbanja i bili ste u formi, što vam mnogo olakšava povratak u staru formu i gubitak suvišnih trudničkih kilograma. 

Više o temi Trudnice

ISTRAŽIVANJA
Antibiotici smanjuju rizik od pobačaja
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na