KORISNO

Razlozi zašto je trudnoća rizična poslije 40. godine

Same godine nisu neki limit za rađanje, problem su neka stanja i bolesti

Zahtijevaju intenzivniji nadzor. Ilustracija

Z. K.

11.2.2021

Sve više žena odlučuje se na rađanje djeteta i nakon četrdesete godine života. S obzirom na godine postoji nekoliko aspekata po kojima ove trudnoće zahtijevaju intenzivniji nadzor i nose veći rizik.

Same godine nisu neki limit za rađanje, problem su neka stanja i bolesti čija se učestalost i težina povećavaju s godinama starosti. Tako sva hronična oboljenja (srce i krvni sudovi, pluća, lokomotorni aparat, itd) mogu zbog potencijalnog pogoršanja općeg stanja trudnice predstavljati razlog za pojačan ljekarski nadzor, a u nekim ozbiljnim slučajevima i prepreku za medicinsku saglasnost za trudnoću i porod.

Naime, nakon 35. godine života, zbog povećanog rizika od pojave genetski prenosivih anomalija, preporučuje se rana amniocenteza sa kariotipizacijom. Radi se o uzimanju uzorka plodove vode (uzima se između 16-18 sedmice gestacije) iz koga se određuje kariotip (genetska mapa) ploda (određuje se iz ćelija površnih slojeva kože ploda koje se nalaze u plodovoj vodi). Ovakva dijagnostička procedura omogućava u nepovoljnim slučajevima pravovremeno uočavanje eventualnih nenormalnosti, pa se takve trudnoće na vrijeme prekinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.