SAVJETI

Razlozi zašto treba vježbati u trudnoći

Ukoliko radite fizičke vježbe, automatski pripremate tijelo za porod

Poznato je da se tjelovježbom podiže nivo serotonina. Ilustracija

Z. K.

3.3.2021

Većini trudnica sama pomisao na vježbanje zvuči kao noćna mora. Međutim,vježbanje u trudnoći donosi mnoge prednosti, a mi vam donosimo sve prednosti vježbanja koje vas mogu potaknuti i motivisati.


Jačanje mišića

1. Dobit ćete više energijePošto trudnice vrlo brzo gube energiju, vježbe mogu pomoći stvaranju veće izdržljivosti kardiovaskularnog sistema i jačanju mišića.

2. Imat ćete bolji sanUkoliko se bavite tjelovježbom a uz to imate težinu od 7-8 kilograma svaki dan, to vas može umoriti i podariti ljepši i ugodniji san.

3. Otklonit ćete neželjene boloveUkoliko vježbate, time jačate mišiće, pomažete otklanjanju bolova u leđima i poboljšavate cirkulaciju a ovo sve je i više nego važno tokom trudnoće.

4. Pripremate se za porod -Ukoliko radite fizičke vježbe, automatski pripremate tijelo za porod, imaćete bolju koncentraciju i izdržjivost za sve što vas čeka prije i poslije poroda.


Zdrava navika

5. Oslobađate se stresaPoznato je da se tjelovježbom podiže nivo serotonina, hormona sreće, a samim tim se otklanjanju prisutni stresovi i strahovi tokom trudnoće.

6. Postajete samouvjereniji Trudnice se obično prepadnu količinom nakupljenih kilograma tokom trudnoće, a ukoliko vježbate, suvišni kilogrami nakon poroda neće predstavljati problem već ćete imati samopuzdanje da se vrlo brzo vratite u stare farmerke.

7. Dobivate motivaciju za brži oporavak nakon porodaUkoliko ste vježbali tokom trudnoće, razvili ste zdravu naviku vježbanja i bili ste u formi, što vam mnogo olakšava povratak u staru formu i gubitak suvišnih trudničkih kilograma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.