KORISNO

Rani znakovi trudnoće

Mnoge žene postanu osjetljivije na svakodnevne mirise

Jutarnja mučnina može se pojaviti vrlo rano. Ilustracija

Z. K.

17.3.2021

Da bi test za trudnoću bio pouzdan, potrebno je da prođe bar dvije do tri sedmice. Međutim trudnoća se može prepoznati i po simptomima koji se mogu javiti dosta ranije. Jede vam se određena hrana, a neke namirnice koje ste voljeli vam se gade. Promjene u hormonima mogu uzrokovati žudnju za hranom, ili pak averziju prema nekim namirnicama. Ove promjene se mogu zadržati i kasnije u trudnoći.

Ukoliko primjetite da su grudi promjenile boju ili su vrlo osjetljive na dodir, ovo može biti znak trudnoće. 


Mučnina/ povraćanje

Jutarnja mučnina može se pojaviti vrlo rano u trudnoći, čak i prije nego što primjetite da ste u drugom stanju. Iako nosi ovaj naziv ona se može javljati u bilo koje doba dana ili može trajati non stop. Pomoć u borbi protiv ovakvog stanja mogu vam biti mali, ali česti obroci.


Pojačano čulo mirisa i ukusa

Mnoge žene postanu osjetljivije na svakodnevne mirise, a čulo ukusa se može tako drastično promjeniti pa postoji mogućnost da vam se više neće jesti vaša omiljena hrana. Također, u ustima možete osjećati ukus metala.


Učestalo mokrenje

Zbog povećavanja maternice pritisak na bešiku će biti jači pa ćete vjerovatno češće nego što je to uobičajno ići u WC. Ukoliko vam je urin tamnije boje i ima jači miris nego inače pobrinite se da pijete više vode.


Napetost u grudima

Često žene u ranom stadijumu trudnoće osjete da su im se grudi povećale i postale izuzetno napete. Bradavice isto tako mogu narasti i postati jako osjetljive, a boja im može potamniti. Isto tako vene vam mogu postati izraženije - sve u pripremi za dojenje.


Umor

Moguće je da će vas do prvog tromjesečja pratiti osjećaj iscrpljenosti, to se dešava zbog rasta hormona HCG i progesterone, a i zbog povišene tjelesne temperature. Također, prvih nekoliko sedmica možda ćete imati grčeve i osjećaj kao da svakog momenta trebate da dobijete menstruaciju, grčeve često prati i bol u leđima. Trudnice mogu imati i češće glavobolje koje su rezultat velikih hormonskih poremećaja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.